Geleidelijk meer bewolking (5)

Het rijdt wel relaxed, over de dijk van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Je kunt alleen aan de kant van de polder de dijk volgen, aan de zijde van het oude land loopt geen fietsroute.

Wel valt de verrommeling van het land op. Overal bedrijven, bedrijventerreinen, plukjes woningbouw, nieuwbouwwijken, elektriciteitsmasten en kabels, wegen of wegen in aanleg. Nog even en in dit gebied is alles bebouwd, met plukjes parkachtig landschap of resten akkerbouw er tussendoor.

Aan de overkant van het water dijt Lisse steeds verder uit. Het bollendorp telt inmiddels 23.000 inwoners. In de polder (dus aan de kant waar ik nu fiets) ligt Lisserbroek, een uit de kluiten gewassen dorp met woningbouw en vooral veel oppervlakte aan bedrijfsterrein.

Na 4 kilometer Lisse is het aan de overkant één kilometer groen en daarna begint de bebouwing van Hillegom, bijna even groot als Lisse en tegenwoordig met een NS-station, dat overigens een eind buiten de dorpskern ligt. Ook hier weer een oversprong de polder in: het dorp Beinsdorp. 

Ik heb getwijfeld of ik verder langs de Ringvaart blijf fietsen of dat ik hier de sprong over het water maak. Ik doe het laatste via een ingewikkelde kruising, waarbij het als weltfremde fietser lastig oversteken is. Daarmee fiets ik de provincie Zuid-Holland binnen.

Hillegom laat zich bepaald niet van zijn mooiste kant zien: ik fiets door saaie nieuwbouwwijken en langs uitgestrekte bedrijventerreinen. Bovendien zijn de fietspaden van slechte kwaliteit. Maar dat is een bekend fenomeen in gedeelten van de provincie Zuid-Holland, al is een aantal steden met een forse inhaalslag bezig.

Uiteindelijk kom ik op de weg uit die al deze dorpen verbindt: de Hereweg. Over deze weg fiets ik Noord-Holland binnen in de plaats Bennebroek. Voor mij is de plaats vooral bekend van Vogelenzang, een grote psychiatrische inrichting waar destijds veel van mijn cliënten vandaan kwamen.  Vogelenzang is trouwens ook een dorp, met een schitterend station dat niet meer als zodanig in gebruik is.

Ten noorden van de beide dorpen ligt een andere grote instelling: de Hartekamp, waar ik in de loop van een aantal jaren ook heel wat keren op bezoek ben geweest. Ik ken deze omgeving vooral vanuit mijn werk.

Bennebroek is voor een deel een chique dorp met veel villa’s. De plaats maakt deel uit van de gemeente Bloemendaal. Een automobilist met een dure sportauto kan het niet waarderen dat ik een foto neem, maar ik zet gewoon een straat op de foto: dit is een openbare weg. Maar hoe dat allemaal zit met de nieuwe privacy-wetgeving die vanaf mei van kracht wordt weet ik niet.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.