De weg kwijt

Mijn moeder vertelde wel eens vol verbazing dat ik als peuter een goed ontwikkeld richtinggevoel had. Als zij de weg niet wist kon ik als driejarige vertellen hoe we moesten lopen of fietsen.

Een goed richtinggevoel is handig, al helpt het niet in bloemkoolwijken. Die zijn speciaal ontworpen om de weg kwijt te raken. Maar ondertussen fiets ik al bijna 60 jaar op mijn richtinggevoel, meestal zonder landkaarten. Als tienjarige fietste ik in de wijde omgeving van Gorkum zonder ooit een kaart te hebben gezien. Ik kwam altijd weer thuis.

Maar dat gevoel blijkt nu niet meer goed te werken. Vrijdag was ik drie keer helemaal de weg kwijt. Het was in een onbekende omgeving, maar dat hoefde nooit een probleem te zijn. Ik wist anders altijd gewoon welke kan ik uit moest. Nu heb ik alle kanten uitgezworven en fietste uiteindelijk helemaal in de verkeerde richting.

Daar komt nog bij dat ik donderdag mijn fiets kwijt was. Ik meende zeker te weken waar ik haar gezet had in de fietsenstalling van Delft (5000 fietsplekken). Ik zag mezelf op film de fiets in een bovenrek plaatsen en naar de poortjes lopen. Maar daar stond zij niet (het is een damesfiets). Na 20 minuten zoeken heb ik de fiets gevonden op een heel andere plek. Ik had dus ook een andere ingang van het station genomen…

Kortom: ik ben de weg kwijt. Dat is de schuld van dokter Jansma. Hij heeft mij vergeetpillen voorgeschreven. Die leiden tot een vorm van schijndementie. 

Maar dokter Jansma kan wel trots op me zijn. Ik heb gisteren twintig bladzijden aan een verhaal geschreven. En ook nog boodschappen gedaan, stof gezogen, een cursus voor volgende week voorbereid en op bezoek geweest.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “De weg kwijt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.