Geleidelijk meer bewolking (4)

Ik moet nu eenzaam verder. Tineke heeft de trein terug naar Delft genomen. Maar hoezo eenzaam? Psychiater Jansma heeft geconstateerd dat ik een bijna symbiotische relatie met mijn fiets heb...

Vanuit de trein heb ik vaak gezien dat er een fietspad langs het spoor loopt in de richting van Warmond. Dat fietspad zoek ik op. Het ligt er inderdaad. Het was geen gezichtsbedrog vanuit de trein. Het fietspad voert langs de Merenwijk (een bloemkoolwijk uit de jaren ’70) naar de brug over de Warmonderleede. Daar fiets ik Warmond binnen.

Warmond heeft een beschermd dorpsgezicht. Het ligt op een zandrug temidden van een vroeger uitgestrekt veengebied. De Kagerplassen zijn een deel van dit drassige gebied. In het zuiden van het dorp vind je dan ook een jachthaven, compleet met enkele ontsierend protserige villa’s.

Wat o.a opvalt in Warmond zijn de vele oude boerderijen. Verder is het een dorp met veel bomen. Op een hete zomerdag moet dit een lommerrijke oase van groen zijn. Het dorp telt ook een aantal landhuizen en kastelen. De beklinkerde dorpsstraat fietst niet echt comfortabel, maar past wel mooi in het dorpsbeeld. Een automobilist met een patserachtige SUV en een grote sigaar in zijn mond rijdt mij tegen de stoeprand aan, met veel moeite weet ik een kras op zijn speeltje te voorkomen zonder zelf ten val te komen. Ik had hem eigenlijk wel een kras gegund, maar het geeft achteraf weer zo’n administratieve rompslomp.

Ten noorden van Warmond kom ik bij de autoweg A 44 uit. Mooi is anders, maar ik volg even het fietspad langs deze weg. Via de hoge brug over de Ringvaart rond de Haarlemmermeer kom ik in de Haarlemmermeerpolder uit. Het grootste deel van de oppervlakte van dit van oorsprong agrarische gebied heeft tegenwoordig een bestemming als woongebied of als bedrijventerrein. Brede asfaltbanen doorkruisen de polder, hetzij autowegen, dan wel start en landingsbanen van Schiphol.

Daar moet ik allemaal niet zijn, de meeste rust is misschien nog te vinden op de dijk langs de Ringvaart. De fietssteven zet koers in noordelijke richting.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Geleidelijk meer bewolking (4)”

  1. Misschien wel meer dan een symbiotische relatie met je (dames)fiets. Laat Herr Doctor Jansma dat laatste feit maar niet weten komen, dan verdubbelt hij de dosis en kun je de fietsenstalling niet meer vinden. Of ga je er vandoor met/op een vreemde fiets. Dan zou je een vreemde vreemdganger zijn op een vreemd frame. Hoe steekt dan de vork erin?

    Een apocrief verhaal. Mijn leraar Frans schijnt ooit aan een meisje gevraagd te hebben wat de overeenkomst is tussen een fiets en een vrouw. Zijn antwoord daarop aan het bleue deerntje was dat je op allebei kunt rijden. Of hij daar nu mee zou zijn weggekomen, is maar helemaal de vraag. Dit nog los van het Amsterdamse spreekwoord dat je moet leren op een oude fiets. Daar is geen woord Frans bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.