Geleidelijk meer bewolking (3)

Een roemrucht omroepbericht was toen de conducteur meldde "Deze trein gaat over Leiden." Als je het leest is het duidelijk. Maar als je het hoort denk je aan een terminale trein. Ook wij fietsen over Leiden.

Leiden behoort tot een rijtje oude Hollandse steden met nog altijd een mooi historisch centrum. Bij mij wedijveren Alkmaar, Haarlem, Leiden, Delft en Dordrecht om de strijd welke middelgrote stad het mooiste historische centrum heeft.

Maar eerst moeten we ons een fietspad door een schil van autowegen en bedrijventerreinen banen. Het is niet zo erg als in België, maar ook in Nederland doen veel commerciële bedrijventerreinen zeer aan de ogen.

De mooiste manier om de Sleutelstad binnen te fietsen is als je langs het water fietst: langs de Vliet of langs de Oude Rijn.  Dan kom je vanzelf uit in door grachten doorsneden oude binnenstad. We fietsen er rustig wat rond. In een verder verleden fietsten we vaak snel van het station naar Leiderdorp vv omdat daar familie woont. Vanmorgen slaan we de familie over: daar komen we morgen weer vanwege een familiedag.

De terrasjes zijn al redelijk gevuld op deze eerste lentedag (qua temperatuur). Op een kade zie ik een prachtige vier tot vijfpersoons-fiets staan. Drie kinderen kunnen voorop meetrappen, Pa of Ma op het hoge zadel en achterop kan ook nog een kinderzitje. Alleen lijkt met me wel lastig manoeuvreren langs stoepranden en bij kruisingen. Als je voor een verkeerslicht staat te wachten blokkeer je door de lengte meteen het verkeer uit de kruisende fietspaden.

Een mooi kerkgebouw is de Hooglandse Kerk. Anders dan de qua bouw in veel opzichten gelijkende Grote Kerk van Alkmaar heeft dit gebouw nog een kerkelijke functie: iedere zondag worden er kerkdiensten gehouden. Voordat de oranjegezinden de macht overnamen was de kerk een Rooms-Katholieke Kathedraal. Maar het gebouw heeft ook dienst gedaan als graanopslag.

Leiden heeft de Spanjaarden moedig doorstaan en kreeg vervolgens de eerste Universiteit van Nederland.

Wij fietsen naar het station. Daar neemt Tineke de trein terug naar Delft, want daar heeft ze vanmiddag een afspraak. Ik heb de hele dag vrij en fiets verder mijn neus achterna.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.