Wie is de begeleider? (slot)

De afgelopen jaren is het ziekteverzuim in de zorg met ongeveer 15% toegenomen. Wat is er aan de hand?

Ziekteverzuim

Ziekteverzuim in de gezondheidszorg is een complex gebeuren. Er wordt dan al snel gedacht aan een te hoge werkdruk. Maar die werkdruk is een complex gebeuren. Mensen in de zorg zijn vaak wel gewend om hard te moeten werken.

Oneigenlijk werk

Dat wat als werkdruk wordt ervaren heeft echter niet zonder meer te maken met het hard moeten werken. Dat wat als werkdruk wordt ervaren heeft volgens mij veel meer te maken met de onzin van het werk. Medewerkers in de zorg moeten steeds meer dingen doen die ze als niet relevant voor hun werk zien, bijvoorbeeld eindeloze vormen van registratie. En dat terwijl de kern van het werk, daar waar je hart ligt, de zorg voor kwetsbare mensen, er onder lijdt. Van de handen aan het bed  wordt verwacht dat ze een groot deel van de werktijd op het toetsenbord van de computer figureren.

Registreren

En daar zit dan weer een andere laag achter: als je dat niet doet lever je onvoldoende kwaliteit. Kwaliteit wordt gemeten aan de hand van registraties. Je bent dus een groot deel van je tijd bezig met jezelf te verantwoorden. Dat geldt trouwens niet alleen voor de zorg, maar ook (wat ik zo hoor) voor het onderwijs.

Weinig relevant

Een daar nog bijkomend aspect is dat een deel van die verantwoording moet worden geleverd aan functionarissen die daar niet voor toegerust zijn. Denk bijvoorbeeld aan rigide systemen die gemeenten in het kader van de WMO hebben opgezet, maar ook aan verzekeringen die tot in detail willen meten en weten hoe de zorg er uit zou moeten zien. Medewerkers in de zorg moeten steeds meer werk doen dat als weinig relevant wordt gezien, omdat het niets met het hart van de zorg te maken heeft.

Hard moeten werken is niet erg. Hard moeten werken terwijl de kern van het werk, het contact met de bewoners, er onder lijdt, daar word je wél ziek van.

EQ-training

Dan nog even terug naar het onderzoek van Petri Embregts. Is die EQ-training iets dat er extra bij komt omdat er nu eenmaal getraind moet worden? Nee. Juist als je jezelf beter leert kennen helpt jou dat vaak ook in het werk met je cliënten. Het lijkt erop dat het op deze manier investeren in de begeleiding zich ook kan vertalen in een lager ziekteverzuim en minder burn-out.

Het valt onder de zorg die een organisatie zou moeten hebben voor medewerkers, maar uiteindelijk leidt het ook tot een meer gezonde zorgverlening.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Wie is de begeleider? (slot)”

 1. Henk,

  ik mis in de opsomming een “kopje”……….
  een “kopje” met het woord …………….

  ……………………………..Angstcultuur ……………………………..!

  een angstcultuur bewust uitgezet door de Raden van Bestuur
  en uitgevoerd door hun hoger – en midden – management.

  Nee, wees eerlijk, welk jong mens wil anno 2018 aan zo’n soort systeem meewerken ?

  De praktijk van vandaag de dag in zorgland Nederland geeft ons het verrassende antwoord:

  ……………………………..NIEMAND …………………………………….!

  Het zorg – en personeelsbeleid in Nederland is de afgelopen jaren volledig uit de hand gelopen.

  En wel zo gigantisch gruwelijk dat de politiek nu gaat ingrijpen ??

  Want de politiek wil nu dat over precies vier (4) jaar er 400.000 duizend jonge mensen kiezen of gekozen hebben voor een fantastische baan in de zorg ????

  Dat ouderen langer doorwerken en dat er verder niemand nog zeurt of in ieder geval bereid is te stoppen met dat ellendige zeuren over de “kwaliteit van te verrichten zorgwerkzaamheden”………

  Want dat is nu eenmaal de taak van de Raden van Bestuur onder aanvoering van de politiek in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.