Geleidelijk meer bewolking (2)

We fietsen door de Dorpsstraat van Zoetermeer. De woonhuizen zijn bijna allemaal winkelpanden geworden. Het is nog vroeg, maar we trakteren onszelf met koffie en gebak.

Handige dames, hier in het plaatselijke etablissement. Buiten staat dat koffie met gebak 3 euro 95 kost. Binnen blijkt dat we (samen) 11,40 euro moeten betalen. De prijs blijkt te stijgen als je binnen stapt. Ja, het stond fout op het bord. Bovendien is cappuccino geen koffie. Dus daar geldt de aanbieding niet voor. Ik denk dan ‘laat maar’, maar Tineke komt in actie. Uiteindelijk krijgt ze 80 cent terug. Goed voor de plaatselijke bedelaar.

Een lang recht fietspad langs het water voert ons naar de Zoetermeerse Plas. Daar zijn we weer in het open land (lees: water). De weg loopt met een ruimte bocht in de richting van de Noord-Aa, alweer een kunstmatig aangelegd bos. Bij boerderij ’t Geertje wordt handig ingespeeld op de behoefte van de Randstedelijke bevolking om toch iets met de natuur de doen. Brood komt niet uit een plastic zak en melk komt niet uit een pak melk.

We fietsen door de Drooggemaakte Geer-en Kleine Blankaardpolder. De polder werd pas in 1886 helemaal drooggelegd. Tegenwoordig wordt er massaal land opgekocht om daar natuurgebied van te maken (lees: weidegebied wordt bosgebied of een golfterrein en dan is het opeens natuur). Hier hebben enkele boeren zelf geregeld dat het hele boerenbedrijf zeer natuurvriendelijk werd opgezet. Er is veel plek voor weidevogels en die vind je hier dan ook met honderden.

Als er een Kleine Blankaardpolder is is er ook een Grote Blankaardpolder. Die ligt verderop. In deze polder ligt Zoeterwoude Dorp. En er blijken zilverreigers te wonen.

Zoeterwoude-Dorp strekt zich in de lengte uit over een afstand van ongeveer drie kilometer tot bijna de gemeentegrens van Leiden. In het oude dorp staan tal van historische huizen aan het water en langs de beklinkerde Dorpsstraat. Het zuidelijke deel in de Zuidbuurt, met een Rooms-Katholieke Kerk. Daar bevindt zich ook een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking (Swetterhage). In het oude dorpscentrum staat de historische Nederlands Hervormde Dorpskerk.

Aan de noordzijde fietsen we Zoeterwoude Dorp weer uit en komen meteen terecht in een wirwar van drukke wegen en kruisingen. De HSL lijn naar Rotterdam is onvindbaar: die gaat 8 kilometer lang ondergronds om het gebied nog een beetje te sparen. Als de autowegen ook ondergronds zouden gaan zou dat hier veel extra ruimte geven.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.