Geleidelijk meer bewolking (1)

Het is de hoogste tijd om weer eens een grotere fietstocht te maken. Al die kleine ritjes, daar bouw je geen beenspieren mee op. Dus stapten we op de eerste lentedag van dit jaar (qua temperatuur) maar eens op de fiets.

Via de campus van de Technische Universiteit van Delft fietsen we de stad uit en Delfgauw in. Dat dorp ligt vastgeplakt aan Delft, alleen de drukke autoweg scheidt beide plaatsen. Door deze autoweg is het fijnstofniveau in het dorp van een bedenkelijk niveau. Het vrijliggende fietspad (met voorrang) leidt ons door de Vinexwijk Emerald heel gemakkelijk de plaats weer uit.

Hier begint het open land dat al lang niet meer open is. In het zuidoosten zien we de skyline van Rotterdam. Ten noorden van ons ligt Pijnacker, met inmiddels ook torenhoge flatgebouwen. Het voormalige tuindersdorp telt nu zo’n 25.000 inwoners. Aan de westzijde van het dorp kun je nog vrij landelijk fietsen. We kruisen het tracé van Randstadrail (de voormalige Hofpleinlijn) en komen dan in een gebied terecht met kassen. De mensen willen ook in de winter paprika en tomaat kunnen eten.

Even verderop fietsen we het bos in. Er wordt wel gesproken over een natuurgebied, maar dit is natuurlijk geen natuurlijk terreinbeheer. De ooit weidse weilanden hebben plaats gemaakt voor een parkachtig boslandschap.  Dit deel, het Balijbos, scheidt Pijnacker van Zoetermeer. Een aantal jaren geleden heeft deze gemeente de sprong gemaakt over de spoorlijn (de wijk Rokkeveen) zodat nog slechts een smalle groene buffer over blijft tussen de Vinex-locaties van Den Haag en Zoetermeer.

Tegenwoordig wordt er geprobeerd om de jaren ’30 bouw na te doen, maar het blijft vaak slechte imitatie. We hebben bijna 40 jaar in jaren ’30 huizen gewoond, maar wat nu gepropageerd wordt als nieuwe jaren ’30 bouw lijkt net zo op die bouw als imitatie-leer lijkt op echt leer. Maar in Zoetermeer staat aan het Essenhout een mooi staaltje van retrobouw, in dit geval imitatie uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, zoals ook te vinden is in de Amsterdamse Diamantbuurt.

Via de stationstraverse van één van de NS stations van Zoetermeer fietsen we richting het oude dorp. Tineke denkt dat ze in de (oude) Bijlmer terecht is gekomen, maar Zoetermeer is ook voor een deel zo’n uit de grond gestampte slaapstad uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het voormalige tuindersdorp groeide in ruim een halve eeuw tijds van minder dan 10.000 inwoners naar ruim 125.000 inwoners.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Geleidelijk meer bewolking (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.