Appmoeder (2)

Er waren nogal wat verhitte reacties op de column over de Appmoeder. Een column moet dan ook wat prikkelend worden geschreven. Dat was kennelijk gelukt. En wie kaatst kan de bal verwachten...

Eén van de reacties was dat ik de moeder had moeten vragen hoe het met háár ging. Want die moeder had het misschien wel erg zwaar en ze had mogelijk een doorwaakte nacht gehad. En misschien was die moeder alleen maar even aan het appen omdat ze oppas wilde regelen. Dat kan allemaal inderdaad best waar zijn. Alleen heb ik in een column maar ruimte voor 2000 woorden en dat paste er allemaal niet in.

Het was druk in de wachtkamer, want veel mensen dachten dat ze ‘de’ griep hadden. En de dokter was er even tussenuit vanwege een spoedgeval.

De baby lag in een kinderwagen, en begon geleidelijk wat te pruttelen. De enige reactie van de moeder was: wiegen aan het handvat van de kinderwagen. Dat hielp niet: de baby ging geleidelijk meer pruttelen en uiteindelijk huilen. Voordat het zo ver was, was er al een aantal minuten verstreken.

De moeder bleef echter verdiept in haar telefoon. Ze maakte op geen enkele manier contact met de baby.

Ik denk dan: een kind van vijf maanden dat niets kan zien omdat het plat op zijn rug licht, wel vreemde geluiden hoort en ander licht ziet, die wil wat om zich heen kunnen kijken. Zo’n baby is gewend aan zijn eigen omgeving, maar in een vreemde omgeving heb je de aandacht en de nabijheid van je moeder extra hard nodig. Hou dat kind even op schoot, praat met hem, laat hem om zich heen kijken.

Ik was ondertussen al boven de kinderwagen gaan hangen. De baby was niet eenkennig en vond een pratende meneer kennelijk best wel interessant. Daardoor stopte het huilen en kon er een lachje af.

Ondertussen zei een mevrouw in de wachtkamer tegen de moeder: “Pak dat kind dan effe op!” Daarop werd de moeder boos. “Hij moet er maar aan wennen dat ik niet altijd alle tijd voor hem heb!” In hechtingstermen: deze moeder was niet sensitief en niet responsief. 

Als je denkt dat je een kind van vijf maanden al op die manier pedagogisch kunt sturen heb je nog even helemaal niet door hoe een baby functioneert. Dan denk je mogelijk zelfs dat de baby gaat huilen om jou te pesten. In dat opzicht was de moeder wat mij betreft op dat moment gezakt voor haar pedagogische diploma.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Appmoeder (2)”

  1. Deze uitgebreidere versie maakt wel meer duidelijk waarom je de column hebt geschreven zoals je hem hebt geschreven. En fijn voor de baby dat die nog niet eenkennig was; mijn jongste kleindochter heeft al trekjes van eenkennigheid vanaf 4 maanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.