Wie is de begeleider? (3)

Op een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking was extreme gedragsproblematiek aan de orde van de dag. Er was sprake van een neerwaartse spiraal, waarbij steeds meer medewerkers vertrokken. Toen kwam het idee: 'waarom zetten we hier geen stevige beveiligers neer?' Of waarom 'trekken we geen blik mariniers open?'

Het was een nogal wijd verbreid misverstand dat het op woningen met extreme gedragsproblematiek gaat om ‘de spierballen’. Als er crisis is helpt fysieke kracht soms wel even, maar uiteindelijk gaat het in de zorg om iets anders. Dat wordt samengevat met het ‘emotioneel profiel’. In de praktijk wordt wel gesproken over een EQ, maar dat vind ik een riskante benaming. Het gaat namelijk niet om het EQ, maar om een bepaald profiel in je functioneren.

EQ-profiel

Dat profiel omvat o.a. de volgende factoren:

* intrapersoonlijke aspecten (in hoeverre ben je in staat om naar jezelf te kijken, te zien en te erkennen wat je zwakke en sterke kanten zijn?).

* interpersoonlijke aspecten (in hoeverre ben je in staat om goed te communiceren met anderen?)

* adaptatie (in hoeverre ben je in staat om in te spelen op de situatie op dat moment, en op veranderende omstandigheden)

* stress-management (hoe reageer je op acute omstandigheden, in hoeverre ben je dan in staat om je eigen impulsen te ‘doseren’?)

* de algemene stemming (‘heb je iets over’? wat is het plezier in je werk, in de communicatie met anderen, hoe is het gesteld met je motivatie om er iets van te maken? ).

Je zou kunnen zeggen: het werk met kwetsbare mensen vraagt om begeleiders die in emotioneel opzicht redelijk stabiel zijn. Om het in een beeldspraak te vatten die ik in teambesprekingen noem: veel cliënten zijn kleine bootjes op een stormachtige zee, ze hebben begeleiders nodig die als een vuurtoren op hun plek blijven staan.

Gaat het dan toch om de spierballen? Moet je fysiek tegen een stootje kunnen? Nee, dit emotionele profiel gaat er om wie je bent als persoon. Het laat ook zien dat het in de complexe zorg gaat om een bijzonder vak, dat van mensen veel vraagt. Dat vak leer je maar voor een klein stukje uit de boeken.  Je bent namelijk als begeleider voor een belangrijk deel je eigen instrument.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.