Geuzenveld

Gisteren had ik werkafspraken in het uiterste westen van Amsterdam. Om daar te komen fietste ik door de wijk Geuzenveld.

De wijk werd gebouwd tussen 1953 en 1959. Tuinstad Geuzenveld bestaat uit zes buurten die allemaal naar het ontwerp van een andere architect zijn gebouwd. De bedoeling was dat de buurten ieder een eigen subwijk zouden vormen, met ieder een christelijke basisschool en een openbare basisschool. Het was een mooi en idealistisch ontwerp, met veel groen en een mooi ruimtelijk perspectief.

Eind vorige eeuw was de wijk sterk aan het verpauperen. De oorspronkelijke bewoners trokken weg. Momenteel heeft nog maar 15% van de bevolking een westerse achtergrond. Dat zie je ook duidelijk als je hier de stadsbus door de wijk neemt.

In Denemarken zijn verder uitgewerkte plannen ontwikkeld die dit soort wijken moeten opheffen omdat de integratie er door belemmerd wordt. De bevolkingsgroepen zouden weer meer gespreid moeten worden.

In Amsterdam probeert men vooral door nieuwbouw de wijken weer aantrekkelijk te maken voor meer mensen uit de samenleving. Amsterdam voert op veel vlakken een sociaal beleid, en volgens mij zie je dat ook terug in de zorg voor deze wijken.

De namen van de straten herken ik nog van vroeger (een halve eeuw geleden woonden we in Amsterdam West. Maar een groot deel van de flats is afgebroken, dat geldt ook voor een deel van de eengezinswoningen. Er is wat minder groen, maar daar staat tegenover dat de fietspaden veiliger aanvoelen. De kleine winkelcentra van vroeger zijn bijna allemaal verdwenen. Of er zitten allerlei andere kleine zaakjes in, zoals belwinkels en exotische eettentjes.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

3 gedachten over “Geuzenveld”

  1. ik denk dat je wel een punt hebt, het zou kunnen dat er net iets bijzonders aan de hand was waardoor de moeder moest appen, maar het is zeker geen wenselijke situatie, groeten mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.