Waardhuizen

Op de Eerste Hulp wilde de zuster weten wat mijn geboortedatum was. Wat de zuster niet vroeg was, waar ik geboren ben. Welnu, dat zal ik jullie openbaren.

Het is allemaal wat ingewikkeld. Want ik weet niet zeker wat mijn geboortehuis was. Ik heb toen even niet goed opgelet. Het huis was in aanbouw óf het was net klaar. In het tweede geval is het huis rechts op de foto mijn geboortehuis. In het andere geval woonden mijn ouders (nog) in bij een plaatselijke kippenboer die de naam ‘Oom Hannes’ droeg.

Laten we het er op houden dat dit mijn geboortehuis was. De pastorie van de nieuwe Gereformeerde Kerk in Waardhuizen. Weinig mensen weten waar dat ligt. Dus dat zal ik jullie ook openbaren. Waardhuizen ligt bij Almkerk in het Land van Heusden en Altena. Ik ben in de gemeente Almkerk geboren, maar die gemeente is opgeheven. Daarom sta ik nu ingeschreven in de burgerlijke stand als ‘geboren te Almkerk, thans Woudrichem’. 

Waardhuizen is een buurtschap met zo’n 250 inwoners. Het dorp bestaat uit één straat. Achter de oude huizen staan nog meer huizen, want de familie woont vaak bij elkaar op het erf. Mijn vader was de eerste dominee van deze kerkelijke gemeente.

De beroemdste kerkganger in de geschiedenis is – volgens een bericht in het Brabants Dagblad Carola Schouten, tegenwoordig vice-premier en minister van Landbouw en enige aanverwante zaken. Die landbouw is rond dit kerkgebouw nadrukkelijk aanwezig, de koeien kunnen bijna door de kerkramen kijken.

Na de bouw van de kerk zijn er twee boompjes geplant die naar mij en naar mijn jongere broer werden genoemd. Die boompjes zijn enkele jaren geleden omgezaagd. Dat voorspelt weinig goeds.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Waardhuizen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.