Winterfietsen

Psychiater dokter Jansma zou het sneeuwfietsen als een voorbeeld kunnen zien van een obsessief-compulsieve neiging tot fietsen. Zoals een tocht die ik in de winter van 2009 ondernam.

Ik was met een vroeger trein uit Alkmaar vertrokken naar Nijmegen. Daar stapte ik op de boemel naar station Vierlingsbeek. Ik nam de pont over de Maas. De pontbaas durfde nauwelijks uit zijn hokje te komen, hij vond het ‘aan de frisse kant’.

Daarna begon een barre fietstocht door de grensstreek. De wegen waren af en toe spekglad. Ik had mijn fiets uitgerust met sneeuwbanden, dat scheelde wel. En het zadel stond zó laag dat ik met beide benen plat op de grond kon. Slechts één maal ging ik plat onderuit. De klap was zó hevig dat ik even dacht dat ik niet meer verder zou kunnen fietsen, maar ik kon gewoon weer opstaan en verder fietsen.

Met de windchill viel het wel mee, er stond weinig wind. Daardoor was het soms wel mistig. Dat maakte dat de bomen prachtig berijpt waren.

Uiteindelijk heb ik die dag zo’n 80 km. gefietst in de grensstreek tussen Limburg en Duitsland. Onderweg ben ik twee maal gestopt voor een cafébezoek en een sanitaire stop. Wat dat laatste betreft: bij strenge vorst loop je natuurlijk het risico dat er buiten van alles bevriest. Dat wil je niet. In een Duits café dat ik binnen kwam strompelen ging een luid applaus op. Ik zag er ook fantastisch uit met berijpte jas, baard en wenkbrauwen.

De cafébaas vertelde dat het op dat moment 10 graden vroor en dat hij ook wel een taxi kon bestellen. Maar ik wilde doorfietsen. Ein verrückter Holländer, meende hij. Dat zou dokter Jansma dus ook vinden.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

5 gedachten over “Winterfietsen”

    1. @ Harme: de tocht was veel minder zwaar dan een Elfstedentocht. Daar moet je (nog?) gekker voor zijn. Ik had alleen geen publiek, maar dat heb ik ook veel liever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.