Sopron (2)

Sopron is een oude Romeinse stad. In de Middeleeuwen werd de stad ommuurd. De verwoestingen door de Ottomanen gingen aan de stad voorbij. De Turkse legers wilden Wenen veroveren en lieten Sopron links liggen.

Wel werd de stad in de 17e eeuw door een brand zwaar geteisterd. De huidige vaak barokke huizen dateren uit de periode na de brand. In de ovaalvormige, door oude stadsmuren omgeven binnenstad bevinden zich honderden oude woonhuizen, kerken, en een klooster. Op het centrale plein staat een hoge pestzuil, zoals die ook in nabijgelegen Tsjechische en Oostenrijkse steden te vinden is.

Alle gebouwen in de oude stad bevinden zich binnen de grenzen van de middeleeuwse stadsmuur gebouwd op Romeinse ruïnes. Nergens in Hongarije – zelfs in Boedapest niet – vind je zóveel barokke bouwwerken als in Sopron.

Opmerkelijk is de vuurtoren. Die is hier niet bedoeld om schepen naar de haven te leiden, want schepen zie je hier niet. De vuurtoren is een observatiepost om branden vroegtijdig te kunnen signaleren.

Een eeuw geleden had meer dan de helft van de bevolking een Duitse achtergrond en 30% van de bevolking ging naar de Evangelisch Lutherse Kerk. Zowel de mensen met een Duitse achtergrond als de Lutherse Kerk zijn als gevolg van de etnische zuiveringen in 1946 vrijwel helemaal uit de stad verdwenen. Sopron is een voluit Hongaarse stad geworden. Maar met uiteindelijk toch hernieuwde belangstelling voor de vroegere op het Duitse taalgebied georiënteerde geschiedenis.

Voor de Tweede Wereldoorlog was er in Sopron een aanzienlijke Joodse gemeenschap. De Joden hadden een hele reeks van pogroms overleefd, maar in 1944 werden alle Joodse inwoners van de stad (van oorsprong vooral afkomstig uit Beieren) weggevoerd naar Auschwitz. Net zoals in de voormalige DDR kwam er ook in Hongarije pas weer aandacht voor deze genocide na het vertrek van het communistische regime.

Wat de meest recente geschiedenis betreft: je zou kunnen zeggen dat de Berlijnse muur hier gevallen is. Want in 1989 werd hier de zogenaamde Pan Europese Picknick werd georganiseerd voor de direct omwonenden van de grens bij Sopron. Deze actie werd gedoogd door de communistische autoriteiten van Hongarije. Oost-Duitse vluchtelingen die ‘op vakantie’ waren in Hongarije kregen lucht van de opening van de grens en begaven zich naar Sopron. Zo’n 600 van hen zagen kans om Hongarije te verlaten en hun toevlucht tot Oostenrijk te zoeken. De Hongaarse grenswachten grepen niet in, zogenaamd omdat ze met hun rug naar Hongarije stonden om Oostenrijkse paspoorten te controleren.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.