Liegen of fantaseren? (2)

Als de grond Mary te heet wordt onder de voeten verbreekt ze alle contacten met haar omgeving. Ze heeft door dat de mensen in haar woonplaats haar verhalen niet meer zo geloven. In een nieuwe woonplaats maakt ze een nieuwe start.

Maar ze neemt zichzelf mee. Als je verhuist verhoogt dat niet je gevoel van eigenwaarde. Bovendien zit haar ex-vriend haar nu op de hielen. Hij wil van haar weten wat er waar was van de verhalen over haar zwangerschap. Is hij de vader van drie doodgeboren kinderen of is ze nooit zwanger van hem geweest?

Goede doelen

Mary krijgt contact met een fondsenwerver. Hij is op zoek naar sponsors voor een project voor militairen met PTSS. Tegen hem vertelt ze dat haar broer na terugkomst uit Afghanistan zichzelf van het leven heeft beroofd. Ze komt in het bestuur van de stichting en er verschijnen allerlei filmpjes op internet waarbij ze samen met de oprichter van de stichting in beeld is.

Naar later blijkt heeft Mary helemaal geen broer die in het leger heeft gezeten. Ze heeft dit verhaal nodig om het aannemelijk te maken hoe betrokken ze is bij het onderwerp.

Het werken voor goede doelen geeft mensen status. Het is ook een bekend fenomeen bij financiële kwesties rond o.a. bewindvoering voor kwetsbare mensen.

De zaak Steven de Vries

Steven de Vries heeft zichzelf opgeworpen om de financiën voor zijn buurman te regelen. De buurman geeft meer geld uit dan er binnen komt en dreigt uit zijn huis gezet te worden. De buurman gaat akkoord dat Steven de geldzaken regelt, dat is een hele kopzorg minder. De buurman heeft een kennis die eveneens in de financiële problemen zit. Als Steven dat verhaal hoort wil hij ook wel de geldzaken voor die man regelen. Een jaar later heeft Steven vijf mensen voor wie hij de financiën regelt. Steven voelt zich daar erg prettig bij. Hij is de redder die anderen van de financiële ondergang heeft gered.

Maar er komen ook steeds meer klachten. Steven belooft rekeningen voor zijn ‘cliënten’ te voldoen, maar het komt er maar niet van. Het gaat zelfs zo ver dat één van zijn cliënten alsnog dreigt uit huis gezet te worden.

Er wordt een rechtszaak aangespannen. Dan blijkt dan Steven er in financieel opzicht een puinhoop van heeft gemaakt. Hij kan de administratie niet verantwoorden en loopt inmiddels maanden achter met de betalingen. Steven is er kapot van dat er een zwaar oordeel over hem wordt geveld. Hij heeft dit toch allemaal gedaan om anderen te helpen?

Je beter willen voelen

Zou het kunnen zijn dat de rol die Mary zichzelf toebedeelt dezelfde rol is die Steven voor zichzelf heeft bedacht? Ze wil anderen helpen om zichzelf beter te kunnen voelen en om daarmee ook de waardering en de erkenning te krijgen die ze mist? Het is best mogelijk dat het Mary helemaal niet om het geld gaat, het gaat om de erkenning. Kan het zijn dat haar gevoel van eigenwaarde zó laag is dat ze het applaus van anderen nodig heeft om er te mogen zijn? Wat mooi dat jij je zo belangeloos inzet voor mensen in nood!

Rivaliteit

Uiteindelijk gaat Mary in psychotherapie. Uit de behandeling komt als rode draad naar voren dat ze zich in het gezin nooit gezien heeft gevoeld. Ze meent dat haar zus alle aandacht kreeg en dat dat ten koste van haar ging. Dat zou kunnen verklaren waarom ze nu op allerlei manieren alsnog probeert om aandacht en waardering van anderen te krijgen. Maar het is wel een heel disfunctionele manier die ten koste van haarzelf en van anderen gaat.

 

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.