Ondervraging

Vanwege een navigatiefout kom ik in hardhandige aanvaring met een paaltje op het fietspad.

Het zit zo: doordat ik droge ogen heb gaan mijn ogen in de kou en bij tegenwind erg tranen. Dat wist ik niet, ik dacht dat ik gewoon vaak ontroerd was onderweg. Maar de optometrist heeft het mij zo uitgelegd. En zij kan het weten. Maar omdat mijn ogen geen ruitenwissers hebben leiden tranende ogen tot een waziger beeld. Dus miste ik dat paaltje.

De aanvaring vindt plaats voor het ziekenhuis. Ik heb dat wel vaker. Ook in Duitsland ben ik voor een Krankenhuis met mijn fiets hardhandig tegen het asfalt gekwakt. Het plaatselijke personeel had mij zo met een brancard naar binnen kunnen dragen. Maar de ambulance bleek een monopolie te bezitten. De kosten van de rit van twee minuten bedroegen 330 euro.

Ik voel me verder prima. Maar dat heb ik wel vaker. Na het ongeluk in Duitsland dacht ik meteen weer op de fiets te kunnen stappen. Helaas bleek mijn onderbeen toen verbrijzeld te zijn.

Een plaatselijke toeschouwer adviseert mij om me toch maar even bij de Eerste Hulp te melden. Ik zie er namelijk wat verfomfaaid uit. Waarschijnlijk wordt het tijd om met een fietshelm te gaan fietsen.

Eén van de kenmerken van de Eerste Hulp is dat je er vaak lang moet wachten. Gelukkig brandt de kachel en is er koffie. Omdat ik vanwege mijn leeftijd tot een risicogroep schijn te horen krijg ik niettemin meteen enige aandacht. De zuster vraagt aan mij: “Meneer Henk 50, weet u nog wanneer u geboren bent?” 

Dit is een vraag om diep over na te denken. Kijk, ik weet mijn geboortedatum wel. Hoewel, zeker weten doe ik dat niet. Men heeft mij die datum in overdrachtelijke zin doen toekomen en ik neem maar aan dat de datum klopt. Maar om nu te zeggen dat er sprake is van een zeker weten, dat kan ik niet zeggen. Ik heb niet op de kalender gekeken toen ik geboren ben. Bovendien moet je ook maar afwachten of de kalender op de juiste dag hing.

Omdat ik aarzel met mijn antwoord vraagt de zuster of ik ook weet welke dag het vandaag is. Ouderen moeten dagelijks toetsvragen beantwoorden: wat ze hebben gegeten, wie er op bezoek is geweest en wat voor dag het vandaag is. Kijk, dat weet ik dus echt niet. Sinds ik met pensioen ben heb ik zo’n wisselend weekritme dat ik regelmatig de dagen vergeet.

Gelukkig beweert het ziekenhuis dat men een ouderenvriendelijk beleid voert. Men kijkt dus nergens meer van op. Maar om erger te voorkomen geef ik alsnog op beide vragen antwoord. Ik ben op een donderdag in september 1950 geboren om kwart voor negen. En ik vermoed dat het vandaag ook donderdag is. Beide antwoorden worden als goed beoordeeld, maar pas nadat ook mijn zorgpasje even is bekeken.

De koffie was lekker, ik ben weer opgewarmd, ik heb een krant kunnen lezen en de schade aan mijn been valt met een pleister te verhelpen. En dat allemaal gratis.

Mijn fiets staat buiten gewoon op mij te wachten. Het paaltje kom ik niet meer tegen.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

4 gedachten over “Ondervraging”

  1. Doe maar voorzichtig! Dat van die tranen weet ik sinds enige tijd ook. Al heb ik er gelukkig zelf geen last van.
    Ik vind het bijzonder hoe je blijft fietsen; ik ben veel banger voor vallen; overkomt me gelukkig vrijwel nooit, maar ik doe dan ook heel voorzichtig bij bijvoorbeeld gladheid, liever een stukje lopen met de fiets aan de hand dan het risico te lopen te vallen door gladheid.

  2. Gratis? Dat had je gedacht. Valt onder het Eigen Risico van € 385. Dat nu waarschijnlijk al met dit geval is opgemaakt! Maar de rest van het jaar zijn de pillen en poeders c.a. dan wel gratis. Hals- und Beinbruch!

  3. Mooi beschreven meneer Henk50.
    Ik ken het euvel en mis soms zelfs mij tegemoet rijdende fietsers op de grachten. Zij rijden dan wel zonder verlichting, wat voor betraande nachtblinde ogen wellicht als excuus kan gelden.
    Gelukkig ben je er redelijk goed vanaf gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.