Endodontoloog

Gisteren moest ik mij vervoegen bij de endodontoloog. Eerder had ik mij vervoegd bij een kaakchirurg, maar hij trok meteen een twijfelachtige kies. Dat ging me wat te snel. De endodontloog is voor het meer langzame werk.

Endodontologie is dat deel van de tandheelkunde dat zich toespitst op de wortels van de tanden en kiezen en het omliggende kaakbot. Een endodontoloog is dus iemand die gespecialiseerd is in wortels, een wortelkanaaldeskundige. Niet zozeer op het terrein van het worteltrekken, vooral in wortels repareren.

Mijn tanden en kiezen zagen er zo op het eerste gezicht redelijk netjes uit, maar de kaakchirurg had op een foto meerdere ontstekingen gezien in de wortelpunten van twee kiezen. Op het plaatje zie je een voorbeeld van zo’n ontsteking.

Ik had trouwens nergens last van, maar naarmate je ouder wordt vormen dat soort ontstekingen een bron van toenemend ongemak en volgens sommigen is het zelfs de oorzaak van een vroegtijdige en pijnlijke dood, om het maar eens wat plastisch uit te drukken. Dat laatste weet ik overigens ook pas sinds ik betrokken ben bij de opleiding voor tandarts geriatrie.

Dus toog ik temidden van het spitsende forensenverkeer naar Amsterdam. Onderweg was er nog een gaslek, dus ik moest met de trein een omtrekkende beweging maken. Gelukkig had ik een uur extra reistijd ingecalculeerd.

De endodontoloog had alles klaar staan, behalve zijn assistente. Zij was ook gestremd vanwege het gaslek. Maar even later kon het feest beginnen. Ik mocht plaats nemen in de stoel en er werd een cofferdam aangelegd. Dat is een soort regenjas voor in je mond om de kies droog te houden.

Een verdoving was niet nodig, de tandarts kon zo gaan hakken, zagen en vijlen. Dat doet hij met behulp van een microscoop die boven je mond hangt. Want het is wel echt precisiewerk.

De behandeling duurde in totaal twee uur. Ik had niet door dat er zoveel tijd was verstreken. Het kan zijn dat ik tussendoor in slaap ben gevallen.

De endontoloog was zeer tevreden, want de behandeling was zonder enige complicatie verlopen. Gisteravond aten we wortelstamppot.

De enige napijn die ik had was wat pijnlijke kaakspieren. Want twee uur lang je mond wijd open houden, dat doe je niet iedere dag.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Endodontoloog”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.