Zenuwarts (4)

Een hernieuwd bezoek aan de voormalige praktijk van Sigmund Freud stond in Wenen ook weer op onze agenda, maar deze keer won Friedensreich Hundertwasser het van Sigmund Freud. Eigenlijk lag dat aan het pasje van de City Bike Wien. Maar Sigmund Freud zou zeggen dat er bij mij onderbewuste motieven een rol speelden. Ik deed onbewust onhandig met het pasje, om zo niet met mijn Freudiaanse verleden geconfronteerd te worden.

De Nederlandse Freud heet dokter Jansma, hoewel ik hem tot nu toe niet op Freudiaanse neigingen heb kunnen betrappen. Ook heeft hij geen comfortabele ligbank waar ik kan gaan liggen navelstaren. En er ligt ook geen grote hond onder zijn bureau die aan kan geven dat het tijd is.

Dokter Jansma vindt het tijd om het eens even over mijn lichamelijke gesteldheid te hebben. Dat praat meestal wat gemakkelijker, zolang het maar niet over aambeien en andere nog meer interne ongemakken gaat.

Als je zo tegen de 70 bent loop je natuurlijk de kans dat er van alles gaat rammelen aan je lijf.

Mijn haardos valt gedurig uit, voorts mis ik nu twee kiezen, zo krijgt men na verloop van tijd steeds minder te verliezen.

Mijn fysieke conditie is nog redelijk OK, vind ik zelf, maar dokter Jansma wil toch weten wat er rammelt. Hij vindt eigenlijk dat ik meer mankementen zou moeten hebben. Die heb ik misschien ook wel, maar dat heb ik nooit laten onderzoeken. Ik kan hem niets zeggen over mijn hartslag en cholesterol, omdat ik geen aanwijzingen heb dat er iets niet klopt. Dat ik morgen weer naar de kaakchirurg moet lijkt mij voor het vak van dokter Jansma niet van zo groot belang.

En de hoofdpijn dan? Oei, nu gaan we mogelijk het terrein van de psychosomatiek binnen. Vroeger had ik dagelijks hoofdpijn, maar dat is al jaren voorbij. En rugklachten? Kijk, ik moet een beetje uitkijken, maar dat is meer mijn fysieke conditie. “Nee” zegt dokter Jansma, “Uw potentiële rugklachten kunnen heel goed een psychische oorzaak hebben. Dus daar wil ik het toch met u over hebben.”

Dat hoofdpijn tussen de oren zit was mij wel bekend, dat kan in fysiek opzicht niet anders. Maar mijn rug is toch echt onder mijn oren gelokaliseerd.

“En hoe is het met de verslavingen?” wil dokter Jansma weten. Het valt even stil in de kamer. Waar moet ik beginnen? Ik kijk naar de dokter, maar hij trekt een professioneel pokerface. Dat heeft hij waarschijnlijk in een cursus geleerd.

Ik kan natuurlijk een wedervraag stellen. “Mensen in de gezondheidszorg zijn verslavingsgevoelig, hoe zit dat eigenlijk met u?” Maar dokter Jansma is mij verbaal voor en daar is hij ook voor aangesteld. “In uw tak van sport is zelfmedicatie tamelijk gebruikelijk.” Probeert hij nu afstand te scheppen? Hij zit toch in dezelfde bedrijfstak?

“Uw fietsgedrag bijvoorbeeld. Welke functie heeft dat fietsen van u?” Kijk, nu zijn we op bekender en meer onschuldig terrein. Maar hoe weet deze dokter dat ik een veelfietser ben? En kan ik het nu ook over zijn fietsbehoeften hebben?

Dokter Jansma vervolgt: “Kan het zijn dat uw fietsen een obsessief-compulsieve component heeft? Ik kan u die vraag wel stellen, meen ik, wat u begrijpt denk ik wel wat ik daarmee bedoel.”

Opeens vraag ik me af of ik mijn fiets wel dubbel op slot heb gezet. Het is hier wel Amsterdam. Ik besluit open kaart te spelen en zeg tegen de dokter dat ik opeens bedenk dat mijn fiets op dit moment gestolen kan worden. “Tsja” zegt dokter Jansma, “u hebt het antwoord zelf al gegeven. En ik hoef u niet uit te leggen hoe het zit met dat fietsen van u.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

4 gedachten over “Zenuwarts (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.