Friedensreich Hundertwasser

Zeg Hundertwasser en Tineke's ogen beginnen te glimmen. Friedensreich Hundertwasser groeide op in Wenen. Met de stad had hij een haat-liefde verhouding. Als kind van Joodse ouders heeft hij nog meegemaakt hoe een groot deel van zijn familie in 1944 werd weggevoerd naar nazi-kampen.

Nadat hij was begonnen met tekenen en later schilderen werd Hundertwasser uiteindelijk vooral bekend door zijn architectonische opvattingen. Hij slaagde er in om van saaie moderne gebouwen springlevende monumenten te maken.

Kenmerkend voor zijn architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Dat geldt ook voor de vloeren, die licht golvend zijn met op allerlei plekken felgekleurde tegels.

Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak maakt een toren(tje), met daarbovenop een ui-vorm, deel uit van de door hem ontworpen gebouwen. In veel van zijn gebouwen is een kamer gereserveerd voor een boom. De gebouwen die Hundertwasser heeft gebouwd of verbouwd doen vaak denken aan het werk van Antoni Gaudí. Maar ook kun je er de Jugendstil in herkennen.

Hundertwasser was zeer vooruitstrevend als het gaat om de zuivering van het afvalwater. Hij liet bakken met waterzuiverende planten aan de gevel hangen.

Inmiddels hebben we bijna alle gebouwen van Hundertwasser bekeken. Je vindt ze op diverse plekken in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op dit blog kom je een aantal van die gebouwen tegen, zoals het Gymnasium van Lutherstadt Wittenberg (vijfde foto), het station van Uelzen en een groot woongebouw in Magdeburg (zesde foto).

Nu waren we weer in Wenen en ‘moesten’ we wel weer naar deze gebouwen toe: het museum, een groot woonblok en de elektriciteitscentrale (vierde foto) die werd omgetoverd tot een vrolijk gekleurd stroompaleis.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.