Alles moet er uit!

Er stapt een man samen met zijn moeder in de trein. Tenminste, ik neem aan dat het zijn moeder is. De man kijkt mij aan. En dan barst hij op luide toon los.

“Alles moet er uit! Alles moet er uit!”

Zijn moeder probeert zijn toon wat te dempen. Ze probeert ook te zeggen dat hij het er hier niet in de trein over moet hebben.

Maar de man is niet te stoppen. “Als hij een oor ziet moet hij praten” zeg ik wel eens in een bespreking.

“Mijn moeder moet naar het ziekenhuis. Volgende maand. Alles moet er uit. Alles moet er uit. Dat heeft de dokter gezegd.”

Ik probeer hem wat gerust te stellen. “Dat is wel spannend. Maar het komt allemaal goed.”

Maar hij herhaalt: “Volgende maand al, alles moet er uit!”

Zijn moeder legt mij uit dat het niet de bedoeling was, maar dat hij het verhaal kennelijk heeft opgevangen toen zijn moeder aan de telefoon was.

“Tegen tante Sjaan. Alles moet er uit, alles moet er uit.”

Tsja, wat zeg je dan tegen deze man. Het is allemaal erg onduidelijk. Hij wil weten hoe het zit. Maar valt het hem uit te leggen? En zo’n les is dan weer niet passend in de trein. Trouwens, wat moet er eigenlijk allemaal uit. En ik zit hier in de trein niet als hulpverlener, maar als toevallige passant.

Deze keer is (voor mij) de oplossing eenvoudig. Bij mij moet niet alles er uit, maar ik moet op het volgende station wel de trein uit. Ik zeg tegen de man dat ik moet overstappen en dat het allemaal goed komt. “Alles moet er uit, alles moet er uit!” zegt hij nog een keer.

Als ik op het perron sta zie ik hem kijken en zijn mond bewegen. Volgens mij herhaalt hij nog een keer de mededeling dat alles er uit moet…

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.