Bahnhof Semmering

Goed, omdat jullie het zo vriendelijk vragen ook nog een paar foto's van het station van Semmering. Dat station ligt op 892,5 meter hoogte boven de zeespiegel. Hoe ze dat altijd zo precies kunnen uitrekenen is mij niet duidelijk...

Semmering is een onbeduidend plaatsje, net zo onaantrekkelijk als bijvoorbeeld Winterberg in Sauerland of De Koog op Texel. Het zijn plaatsen die leven van het toerisme, maar als er geen toeristen zijn bestaan zulke dorpen eigenlijk helemaal niet meer. Er wonen ruim 600 mensen in Semmering (een eeuw geleden waren dat er 2000).

Semmering heeft zich destijds ontwikkeld bij de gratie van de spoorlijn. De eerste foto maakte ik vanuit de trein, die tegenwoordig met een snelheid van gemiddeld zo’n 60 kilometer per uur de helling met de vele bochten oprijdt. Vroeger waren er meerdere stoomlocs nodig en bleef de trein soms alsnog steken.

In 1854 werd het station van Semmering geopend, daarna volgden enkele hotels. Daardoor konden mensen die aan wintersport wilden doen er nu gemakkelijk komen doordat de stoomtrein voor hen het werk deed. Vroeger kwam hier vooral de hogh society, o.a. in Hotel Panhans.

Semmering ligt (tegenwoordig) op een uur treinen vanuit Wenen. Aan de kentekens van auto’s te zien komen hier ook veel Hongaren. Het dorp bestaat voor een aanzienlijk deel uit parkeerplaatsen. Met de trein moet je nog 20 minuten lopen voordat je in het dorp bent. In die tijd stijg je als wandelaar zo’n 150 meter. Het is een vrij pittige klim, die tevens een uitdaging vormt voor mountainbikers. Die hebben we trouwens niet gezien.

Overdag verzamelen de toeristen zich rond de piste’s die met sneeuwkanonnen onder de sneeuw worden gehouden. Want ook hier is de sneeuw schaarser aan het worden. De skieërs en snowboarders laten zich met één van de drie liften naar boven hijsen, om daarna snel naar beneden af te dalen. Het is een beetje de weg van de minste weerstand.

Echte sporters klimmen natuurlijk eigenvoetig naar boven en dalen daarna af naar beneden. Net zoals de meeste fietsers...
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.