Semmering Pas

De Semmering Pas vormt dé verbinding tussen Wenen en Stiermarken, het zuidelijke deel van Oostenrijk. De pas ligt op 965 meter hoogte.

De aanleg van de spoorlijn over deze pas was voor het groot Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk van groot strategisch belang. Daardoor kreeg Wenen een rechtstreekse treinverbinding met de toenmalige Oostenrijkse haven Triëst. De stad maakte vijf eeuwen lang deel uit van het Habsburgse Keizerrijk. Pas in 1915 werd Triëst naar aanleiding van een geheim pact toegewezen aan Italië.

De treinen naar het zuiden van Oostenrijk beklimmen nu nog deze pas (de infrastructuur hoort bij het Unesco Werelderfgoed). In 2025 moet een nieuwe 27 kilometer lange tunnel klaar zijn, die geschikt is voor een hogesnelheidslijn. De reistijd vanuit Wenen naar Graz wordt dan 40 minuten sneller, waarmee de trein sneller wordt dan de auto of het vliegtuig.

In Wenen ben ik nu vier keer geweest. Twee keer was ik op de fiets en twee keer met Tineke. Dan wordt er meer gelopen.

De pas heb ik nooit met de  fiets ‘beklommen’. Daarvoor heb je meer tijd nodig. We waren er wel al eerder met de trein. Ook deze keer treinden we er comfortabel naar toe en maakten er een wandeling door de sneeuw.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.