Munchhausen bij Proxy (?)

Over dit syndroom heb ik al vaker geschreven. Vorige week zag ik weer een onthutsende situatie op televisie. Bij het syndroom (dat totnutoe alleen bij vrouwen wordt beschreven) beweert de persoon in kwestie dat haar kinderen ernstig ziek zijn, of als variant dat ze zelf ernstig ziek is. Er is echter geen medisch bewijs.

Mary is een gescheiden moeder van twee jongens van 12 en 10 jaar oud. De jongens krijgen zware medicijnen (waaronder prednison) vanwege astma en allerlei allergieën. Mary meent dat haar ex niet goed voor de beide jongens kan zorgen, omdat hij ‘slordig’ is in het toedienen van medicatie.

Mary is naar eigen zeggen de afgelopen jaren drie maal behandeld vanwege kanker. Ze heeft veel foto’s op Facebook gedeeld omdat ze kaal werd door de bestraling. Daarbij was een opvallend bijkomend verschijnsel dat ze haar beide zoons kaal schoor.

Tijdens het gesprek met Mary blijkt dat ze zichzelf heeft kaalgeschoren. Er is geen bewijs dat er bij haar sprake is van kanker. Ze corrigeert haar verhaal door te zeggen dat het een ‘voorstadium’ was en dat ze de tweede keer een zware chemokuur en bestralingen heeft gehad. De derde keer is nu buiten beeld.

Mary heeft het nummer van een verpleegkundige die haar tijdens de behandelingen heeft bijgestaan. Deze verpleegkundige wordt gebeld en bevestigt het verhaal. De naam van de verpleegkundige kan niet worden geverifieerd. Als het ziekenhuis wordt gebeld blijkt deze verpleegkundige niet te bestaan. Mary had een vriendin (met een andere naam) opgebeld met het verzoek haar ziektegeschiedenis te bevestigen.

En de beide jongens dan? Het hele verhaal rond de medicatie blijkt niet te kloppen. De gegevens van de beide broers lopen door elkaar (de één lijkt de medicatie van de ander te krijgen). Wat bedoeld was als een behandeling voor een noodsituatie blijkt bij de zoons dagelijkse kost te zijn: ze krijgen dag-in, dag-uit zware medicatie zonder dat er een medische noodzaak voor is.

De therapeut vraagt om de stukken van de behandelend artsen. Mary zegt dat ze niets op eigen houtje doet en dat alle medicatie is voorgeschreven door de artsen. Toch kan ze geen enkel recept en behandelverslag overhandigen. Kennelijk handelt Mary op eigen houtje. Ondertussen verwijt ze haar ex dat deze slordig is in het toedienen van medicatie en dat het daarom niet verantwoord is dat de jongens een bezoekregeling bij hun vader hebben.

De therapeut: “Zo lang u doorgaat met het dramatiseren van uw eigen situatie en zolang u op die manier in het centrum van de belangstelling wilt blijven staan schaadt dat de opvoeding. En zo lang u uw beide zoons als pionnen gebruikt in het steekspel met uw ex schaadt dat hun geestelijke groei.”

Hoe lang kan dit doorgaan? Het wordt tijd dat er een onafhankelijk onderzoek vanuit Jeugdzorg komt naar het handelen en de psychische toestand van deze moeder...

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Munchhausen bij Proxy (?)”

  1. Op jouw wenken wordt jij bediend Henk !
    De nieuwe bestuursvoorzitter van de raad van toezicht Jeugd en Gezin etc. is een oud OvJ.
    Dat onderzoek gaat er komen………………, nu maar hopen dat de onderzoeksresultaten niet kwijt raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: