Rondje Eiffel (4)

Ik fiets het centrum van het Belgische Raeren niet binnen, maar volg vanaf station Raeren de Vennbahn, een voormalige spoorlijn, waar nu één van de langste fietstrajecten van Europa over loopt. De route loopt vanuit de buitenwijken van Aken door het oosten van België naar het Luxemburgse Troisvierges.

De Vennbahn kent nauwelijks hellingen, terwijl hij toch door het oosten van België loopt met heuvels van boven de 500 meter. De route is 125 km. lang en ook goed te doen voor vitale 80-plussers. Informatie over de Vennbahn vind je hier: http://www.vennbahn.eu/nl/

Door de bossen, met af en toe uitzicht over het heuvelende landschap ten zuiden van Aken, fiets ik Duitsland weer binnen. De route loopt grotendeels buiten de dorpen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om even het fietspad te verlaten en een dorp binnen te fietsen.

Vlak voor Kornelimünster ligt een hoog viaduct over een beekdal (op de foto zie je schaduwen van de bogen van het viaduct). Zou je de gewone weg volgen, dan ga je hier steil naar beneden en moet je aan de andere kant weer steil omhoog. Dit scheelt een aanzienlijke slok op een fietsborrel.

In Kornelimünster ben ik meerdere malen geweest. Het is een zeer historische plaats. Vanaf het jaar 805 bevindt zich hier een klooster. Alleen in de Franse tijd werden de monniken verdreven, want bij vrijheid, gelijkheid en broederschap paste geen religie. Het dorpscentrum bestaat o.a. uit een marktplein met historische huizen, een abdijkerk en een bisschoppelijk paleis.

Deze keer laten we  Kornelimünster beneden en in de diepte liggen. Het begint behoorlijk koud te worden: onder de heldere lucht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Het begint ook al donker te worden. Donker in een vreemde omgeving met kans op gladheid: dat is een minder veilige combinatie. En met Duitse ziekenhuizen heb ik geen prettige ervaringen.

Dus fietsen we verder door de uitgestrekte buitenwijken van Aken. De stad heeft ongeveer evenveel inwoners als de stad Utrecht, maar de oppervlakte is bijna twee keer zo groot. De stad bestaat uit een kern rond de historische binnenstad en allerlei verstedelijkte dorpen in de omgeving. Het is dan ook nog een aanzienlijk eindje fietsen van de stadsgrens naar de binnenstad.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.