Stolberg

StolbergDe mensen vragen mij wel eens: 'Henk, kom jij wel eens in Stolberg?'

Dat zal ik jullie zeggen: in Stolberg ben ik meerdere malen geweest. En deze keer was ik er samen met mijn wettige fietsgenote Tineke.

Voor mij was de koppeling met deze naam: Juliana van Stolberg, de bet-overgrootmoeder van onze geëerbiedigde voorheen vorstin Juliana. Maar dat Stolberg ligt in Sachsen Anhalt.

Dit Stolberg ligt in de buurt van Aken. En eigenlijk is het veel leuker om in deze plaats wat rond te banjeren, dan in Aken. Die stad bestaat uit een aantal grondig gerestaureerde historische bouwwerken, maar vooral uit veel gebouwen uit de tijd van de Wederopbouw. Wil je de geschiedenis bekijken, dan is er eigenlijk toch niet zo gek veel te zien.

De gemeente Stolberg telt ruim 56.000 inwoners. De Kelten groeven hier al naar koper en ook later verdiende de stad goud geld aan de koperwinning.

Stolberg straatjeJe kunt heel gemakkelijk met de trein vanuit Heerlen naar Stolberg treinen, al moet je tegenwoordig overstappen in Herzogenrath. Voor 5,60 euro trein je vanuit Heerlen naar Stolberg. Maar wij waren op de fiets.

Als je de trein neemt moet je op het eindpunt uitstappen, want daar vind je het oude en historische deel van de stad met smalle bekeide straatjes en huizen met karakteristieke stenen en luiken. De rest van de langwerpige plaats is vooral typisch Duits, met grote rechte en efficiënte huizen en vooral landelijk bekende winkels. Een hoog Blokker-gehalte, maar dan in het Duits. En – op de voetgangersgebieden na – veel intensief verkeer.

Stolberg kerk en kasteelIn het oude deel vind je een kasteel dat hoog boven het stadje uittorent. Dit robuuste middeleeuwse kasteel met meerdere torens werd gebouwd op een zandsteenrots aan het riviertje dat door de stad loopt.

Als je de spoorlijn verder naar het zuiden volgt kun je geen trein meer nemen. De spoorlijn is hardhandig afgekapt. Maar er is een aardige fietsroute voor in de plaats gekomen. Je kunt hier over oude spoorlijnen meerdere kanten uit. Zo is er de voormalige spoorlijn naar België, nu de Vennbahnradweg, één van de langste fietstrajecten die er bestaat over voormalige spoorlijnen (tot aan Luxemburg). Af en toe heb je een schitterend uitzicht.

Zie ook het levenswerk van Dr. Achim Bartoschek (www.bahntrassenradeln.de), of http://www.vennbahn.eu/

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.