Pilers en filers

Vlak na Nieuwjaar ben ik begonnen aan een reorganisatie van mijn studeerkamer. Sinds de verhuizing had ik nog veel informatie in dozen staan. Die moesten nodig een keer worden uitgemest.

Ik dacht in twee dagen klaar te zijn, maar ik ben al bijna twee weken bezig. Daarbij komen ook allerlei existentiële vragen naar boven. Waartoe ben ik op aarde?

Moet ik na mijn pensioen al die teksten over eet-en slaapstoornissen, koppigheid en bedplassen, dwarsliggende cliënten, valkuilen in de communicatie, gezinspatronen, juridische kaders en omgang met verwarde ouderen nog wel bewaren?

Aan de andere kant: ik ben nog altijd vier dagen per week aan het werk, en soms komt het goed uit dat ik dan weer iets terug vind wat ik ooit geschreven heb en wat ik ondertussen ook compleet vergeten was. Helemaal nieuwe informatie terwijl ik het zelf geschreven heb. Dat zou kunnen wijzen op een cognitieve stoornis…

Ik heb ondertussen toch maar besloten om het meeste te bewaren en te herarchiveren. Je weet maar nooit waar het goed voor is. Ik  heb het op papier en mijn opvolgers vinden alles op internet. Maar dat gaat mogelijk over een poosje een keer helemaal plat. Dan is iedereen van slag en ik heb nog mijn eigen archief als een soort hulpstuk voor het geheugen.

Maar hoe sorteer je dingen? Je hebt twee groepen sorteerders: de pilers en de filers.

1) Pilers zijn mensen die grote stapels op hun bureau verzamelen. Dat dient twee doelen. In de eerste plaats laten ze zien dat ze het érg druk hebben. In de tweede plaats bakenen ze daarmee hun territorium af. Een deel van de mensen die zo te werk gaan is steevast spullen kwijt.

2) Daarnaast zijn er de Filers. Die mensen ruimen wél hun bureau op. Ze storten de hele voorraad binnengekomen post direct in hangmappen. Helaas hebben ze die weer niet logisch georganiseerd. Den Haag is bijvoorbeeld te vinden bij de D, de H en bij de ‘S in het systeem. Ook die mensen zijn dus steeds van alles kwijt.

In mijn geval: ik heb mappen met informatie rond autisme en allerlei hangmappen met stukken over het ouder worden. Maar in welke hangmap hoort dan de problematiek van ouderwordende mensen met autisme? Mappen over persoonlijkheidsstoornissen en hangmappen over complexe interactie met begeleiding of familie. Moet ik alles dubbelen, of toch voor één map kiezen? Of maak ik een map met diversen, die vervolgens de grootste map wordt?

Soms ben ik een Piler. Maar daar kan ik niet goed tegen. Mijn bureau moet leeg zijn. Dus heb ik ook dossierkasten. Dan ben ik dus toch meer een Filer.

Helaas: in die dossierkasten liggen ook veel piles die ik nog moet files moet verwerken. Maar ik zie ze niet. Dat is een voordeel. Ik zou er maar onrustig door worden… Maar ondertussen ben ik dus toch aan de slag gegaan. De helft van het archief is inmiddels opnieuw ingericht.

Er zijn nog honderd hangmappen en tien archiefdozen te gaan. Daarna kan ik erelid worden van de Nederlandse Vereniging ter Systematisering van de Chaos. 
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

3 gedachten over “Pilers en filers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.