Delft Nieuwe Kerk

Deze keer blijven we maar weer eens dicht bij huis. Wij hebben vanuit ons huis zicht op de op één na hoogste kerktoren van Nederland. De toren van de Nieuwe Kerk is bijna 109 meter hoog.

Maar aan die toren zit nog een kerk vast. Dit is de Nieuwe Kerk. Er is ook een Oude Kerk. Die is nog een stukje ouder.

Met de bouw van de Nieuwe Kerk werd in 1384 begonnen. Ruim honderd jaar later was de kerk klaar. Het is inmiddels dus toch ook al een oude kerk.

Net als de Oude Kerk wordt ook de Nieuwe Kerk twee maal per zondag gebruikt voor de zondagse kerkdiensten. Toeristen zijn welkom op de andere dagen. Maar ze mogen natuurlijk ook de kerkdiensten bezoeken.

De Nieuwe Kerk is bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. De leden van het Koninklijk Huis worden in de Nieuwe Kerk begraven. Een gids zei in het Engels: “Here they have buried the oranges.” Daarom staat er in een Chinese toeristengids dat er in Delft sinaasappels worden begraven.

De grafkelder is overigens niet toegankelijk voor toeristen, ook niet als ze extra toeristenbelasting betalen. Evenmin voor Delftenaren, zelfs niet als ze extra gemeentebelasting betalen.

Door veranderingen in de waterhuishouding (de DSM-fabriek in Delft verbruikt veel minder water) stijgt het grondwaterpeil onder de stad. Gelukkig is men in Delft goed in weg-en waterbouw. Daardoor kan worden voorkomen dat de Oranjes natte voeten krijgen.

De Nieuwe Kerk is één van de grootste kerkgebouwen van Nederland. Het kerkgebouw is in gotische stijl gebouwd. Onlangs werd een grootscheepse restauratie afgerond.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Delft Nieuwe Kerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.