Levenscyclus en familieverhoudingen (9)

Het is een opmerkelijk geheel in de familie Boonstra. Broer Johan is betrokken op de zorg van zijn jongste broer Bertje. Maar omdat hij in psychisch opzicht tijdelijk is uitgeschakeld neemt zijn vrouw de zaken waar. Dat levert boosheid op bij de beide zussen: zij zijn immers de echte zussen van Bertje?

Maar tussen de beide zussen botert het ook niet. Martine woont in hetzelfde dorp als moeder Boonstra. Zij is het meeste betrokken bij de zorg voor haar moeder. De tweede dochter – Merel – woont aan de andere kant van de provincie. Ze voelt zich gepasseerd en buitengesloten. Ze meent dat haar zus Martine de zorg voor haar moeder naar zich toe heeft getrokken.

Contextueel

De contextuele benadering maakt duidelijk dat wat je  bij het ouder worden in de gezinssituatie ziet te maken heeft met processen van vroeger in het gezin. Bij de familie Boonstra was er in de jeugd sprake van een voortdurende rivaliteit tussen de beide zussen. De één meende dat de ander voor werd getrokken. Beiden vochten ze als kinderen om de aandacht van hun moeder.

Datzelfde thema speelt nu weer. Moeder is kwetsbaarder aan het worden. Het geven van zorg biedt – bij wijze van spreken – een herkansing op het krijgen van aandacht van moeder.

Het kan ook anders. Zoals bij Bart, de middelste zoon uit een groot gezin. Hij werkt in de zorg. De andere broers zijn 'techneuten'. Zijn beide zussen werken in het onderwijs. Zijn moeder is dementerend, maar woont nog in het oude huis. Vijf keer op een dag komt er thuiszorg langs. Bart coördineert de thuiszorg en is korter gaan werken om een stukje zorg aan zijn moeder te kunnen bieden. Ik vroeg aan hem hoe zijn broers en zussen dat vinden. Zijn reactie: "Dat vinden ze geweldig. Ze zijn er blij mee dat ze dat met een gerust hart aan mij en aan mijn vrouw over kunnen laten."

Archief van gevoelens

Ds Rein Hoekstra schrijft over een archief van gevoelens uit de jeugd, dat bij het ouder worden binnen gezinnen een rol speelt.  “Later komen dan oude, al lang verdwenen gewaande, gevoelens opeens weer in beweging. Dat heeft allemaal te maken met onze eigen jeugd. Hoe heb je je eigen vader en moeder beleefd? Hoeveel pijn en verdriet heb je in die relatie opgelopen? Welke gevoelens mochten wél van je ouders en welke niet? Waar heb je jezelf in vastgebeten? Hoe heb je teleurstelling en boosheid leren verwerken?  Er blijkt dus een archief van gevoelens te bestaan waaruit van alles weer kan tevoorschijn komen, in beweging worden gebracht, door een ingrijpende ervaring” (in: Oneindig loyaal, Meinema). 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.