Belgische OV-fiets

Op 30 december neem ik bijna altijd een fietsdag. De drukte van kerst is voorbij en de afwas van Tineke's verjaardag staat in de afwasser. Dat ze ook de 30e nog veel vriendinnen op visite krijgt, daar hoef ik niet bij te zijn.

Maar waar ga je heen als het weer voornamelijk nattige winderigheid voorspelt?

Ik stapte in de trein en belandde in Namen. Daar huurde ik een Blue Bike, een Belgische OV-fiets. Het was de eerste keer, dus ik wist niet wat ik kon verwachten. Welnu: de eerste ervaring was prima.

Voor 1,35 euro huurde ik een Blue Bike (met zeven versnellingen!) en een mandje achterop. Ik had dus best kater Ringo achterop in het mandje mee kunnen nemen.

De fiets reed uitstekend en na een rondje Namen en een retourtje langs de Maas leverde ik mijn Blue Bike weer in.

Het enige probleem was de Franstaligheid. ‘Halen en brengen’ dacht ik te weten, maar hier stonden andere Franstalige termen welke ik van mijn Franse leerkracht een halve eeuw geleden volgens mij niet had vernomen.

Bij inlevering stuitte op opnieuw op Franstalige krachttermen waar ik maar naar moest raden. Uiteindelijk heb ik le vélo op een volgens mij juiste wijze alsnog kunnen parkeren op de daartoe bestemde plek. Het systeem is namelijk bijna identitiek aan de geautomatiseerde Nederlandse stallingen voor de OV-fiets.

Over de fietstocht door Namen en omgeving lezen jullie later op dit blog.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.