Van Tilburg naar Herentals (3)

De oude Rijksstraatweg tussen Tilburg en Turnhout is vrij druk, maar gelukkig biedt het traject over de oude spoorlijn (het Bels Lijntje) een alternatieve route. Het is een afwisselend landschap, met veeteelt, akkerbouw, plukjes bos en mogelijk ook wat hennepkwekerijen. Wat is mis is het water. Als ik hier langer ben zou ik me opgesloten voelen.

In alle plaatsen waar ik heb gewoond woonden we in de buurt van water. En de afgelopen 40 jaar woonden we – op vier verschillende adressen – zelfs steeds binnen 10 kilometer van de zee. Zoiets gaat kennelijk in de genen zitten.

Maar goed, zo’n dagtocht met weinig water in de buurt valt nog wel te doen. Na een paar kilometer kom ik bij een buurtschap zonder plaats-aanduiding. Op de stafkaart (thuis) zie ik dat het hier ‘Baarle Nassau-grens’ heet. Sinds 1839 was dit de grens met België. Met een heuse douane, hokjes en slagbomen. Dat leverde ook werk aan tientallen douaniers. Vandaar deze ruime huizen met grote tuinen (een stukje extra inkomsten) in het groen.

Even later fiets ik België binnen. Langs de spoorlijn is weinig bebouwing. De lintbebouwing ligt even verderop: langs de oude Rijksstraatweg. Ik passeer de buurtschap Weelde Station.

Daarna loopt ‘het spoor’ dwars door een natuurgebied met vennen. Nog steeds veel ruimte en rust. De schrale zandgrond liet in het verleden weinig landbouw toe: het was een arme streek met daardoor ook weinig dorpen. Eén van de buurtschappen heet Engeland, maar je kunt gewoon rechts blijven rijden.

Hoewel ik al een aantal kilometers op het grondgebied van Turnhout fiets, is van de plaats zelf nog niets te zien en niets te merken. Opeens loopt het fietspad geleidelijk omhoog. Dit is de oprit van de spoorbrug over het kanaal dat bij Turnhout loopt. De spoorbrug is verdwenen, maar vanwege het toerisme heeft men nu even verderop een nieuwe fietsbrug aangelegd.

Aan de overkant fiets ik met gezwinde spoed weer naar beneden en ben dan ook meteen in Turnhout: de hoofdstad van de Kempen. Bijna 4% van de inwoners heeft hier de Nederlandse nationaliteit en ruim 4% is orgaandonor. Wie het verband weet mag het zeggen.

Ik kom langs het station dat een aantal jaren mooi gerenoveerd is, benevens het plein vóór het station. Maar de grote stedenbouwkundige verrassing van Turnhout, die komt nog. In een volgend blog.

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: