Oorzaken van rivaliteit (2)

Als je zelf een haan hebt, en de buurman heeft er ook eentje, dan weet je dat ze elkaar zullen gaan overschreeuwen totdat ze er beiden schor van zijn. En als er geen hek tussen staat zullen ze elkaar daadwerkelijk aanvliegen. Zo is het ook met Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Un. Aldus een ingezonden in de Volkskrant van gisteren.

Een vorm van rivaliteit wordt niet voor niets haantjesgedrag genoemd. Maar kippen kennen ook hun pick-order. Mensen en dieren, heren en dames: ze lijken op elkaar…

Rivaliteit op de werkvloer

De neiging tot rivaliteit heeft zijn wortels in de peutertijd. Maar het streven om beter of meer gezien te zijn dan de ander blijft altijd wel een beetje aanwezig.

Dat kan heel onschuldig beginnen. Stel je voor dat je een collega hebt die vanwege zijn kennis en de omgang met mensen erg populair is op de afdeling. Je bent jong en je wilt wat. Dus denk je: ik zou wel een beetje meer van die collega willen ‘hebben’. Als ik ,me nu ook eens extra ga verdiepen in bepaalde thema’s en er zorg voor draag voor de mensen op de afdeling belangstelling te tonen, misschien gaan ze mij dan ook meer op handen dragen.

Je manager ziet dat je goed functioneert. Ze vraagt je om tijdens de vakantie de taken van de collega over te nemen. Dat gaat je wonderwel af. Je collega’s zeggen dat je het prima doet en eigenlijk vind je dat zelf ook. Op dat moment kan er rivaliteit gaan ontstaan. Want wat je collega kan, dat kun jij ook. Eigenlijk had je ook in zijn positie kunnen staan. De sluimerende neiging tot competitie is daarmee aangewakkerd. Je collega is niet meer een voorbeeld, je kunt het zelf eigenlijk net zo goed, zo niet beter.

Nieuwkomer

Op die manier kan een nieuwkomer met veel ervaring een bedreiging vormen voor een werknemer die al jaren op dezelfde plek zit. Opeens komt er iemand met nieuwe ideeën. Collega’s luisteren naar hem (en dus minder naar de ervaren werknemer). Die ervaren werknemer moet alle zeilen bijzetten om toch maar mee te blijven tellen. Hij gaat steeds meer verhalen vertellen over vroeger, geeft bij herhaling aan dat hij al die nieuwe ideeën al eerder heeft meegemaakt en maakt er graag melding van dat hij al meer dan 25 jaar ervaring hij heeft. Die nieuwe medewerker is dus eigenlijk maar een snotneus…

Manager met dubbele agenda

Op de werkvloer ontstaat gemakkelijk rivaliteit. En er zijn managers die daar dankbaar gebruik van maken. Managers die zelf een wankele positie hebben kunnen er baat bij hebben dat er op de werkvloer verschillende meningen zijn.

De directeur polste Steven van Dam of hij niet de functie van leidinggevende van de afdeling op zich wilde nemen. Dat was een wat vreemde vraag, want de afdeling had al een manager. Een paar dagen later polste hij Wim de Vries, of die misschien leidinggevende wilde worden. Helaas hadden de beide heren geen enkele belangstelling voor deze functie. De directeur had op het paard van de rivaliteit gewed. Maar deze keer ging de vlieger niet op.

Twee kapiteins?

Maar stel je nu eens voor dat binnen een team één van de medewerkers tot leidinggevende wordt benoemd. Maar binnen dat team waren ook anderen met dezelfde ambities. Dan is er een grote kans dat zo’n besluit de rivaliteit aan zal wakkeren. Als dat niet goed besproken wordt zal de nieuwe leidinggevende er een zware dobber aan hebben om de functie waar te maken.

Een beetje rivaliteit kan geen kwaad

Aan de andere kan kan een beetje rivaliteit ook gezond zijn. Als er niets te winnen valt zijn er alleen maar verliezers. Door het streven ‘beter te zijn’ wordt de creativiteit vergroot en ontwikkelen mensen allerlei nieuwe ideeën.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.