Fietsen naar de Ruhr (2)

Ik ga gewoon weer verder mijn neus achterna. Vanuit Hinsbeck moet ik even klimmen. In dit gebied zijn her en der langgerekte glooiingen opgeworpen. Niet zo gek hoog, maar van boven heb je een mooi uitzicht op het lager gelegen land. Dat was vroeger vooral moerassig gebied. De mensen zochten dan ook droge voeten op deze heuvelruggen.

Op het hoogste punt staat een kruiswegkapel. Rond de kapel zijn statieën aangebracht: afbeeldingen van de laatste weg die Jezus liep naar het kruis.

Even verderop staat een molen. Die is ook strategisch gebouwd op deze heuveltop: er is bijna altijd wind.

Vanaf deze heuvel daal ik met gezwinde vaart af naar het dal van Niers. Mijn teller geeft een snelheid van tegen de 40 kilometer per uur aan. Ik moet hier geen loslopende hond of schaap of een verdwaalde tak tegen komen.

De volgende plaats is Grefrath. De plaats heeft toebehoord aan de Spaanse Koning, maar is ook onderdeel van het Franse rijk geweest. Het hele gebied vormt in geschiedkundig opzicht een wonderlijke lappendeken van losse stukken land met allerlei heren en minder dames die er de lakens uitdeelden en vervolgens door conflicten, bezettingen, kinderloosheid en huwelijken weer aan andere eigenaren werden doorgegeven.

Tegenwoordig is Grefrath een door de deelregering erkende groene gemeente, met veel mogelijkheden tot het beoefenen van allerlei sporten. In de plaats zelf wonen zo’n 7500 mensen. Helaas bevindt het stadsplein zich in een toestand van verbouwing, waardoor ik het niet ‘helemaal mooi’ op de foto krijg. De vorige keer was er net een kermis aan de gang en de keer daarvoor was er een kerstmarkt. Het licht is rood en het licht is groen, op het marktplein van Grefrath is altijd wat te doen…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.