Borderline en zorg

"Ik heb te maken met een cliënt met forse borderline-problematiek. Ze gaat voortdurend op zoek naar grenzen (thrill-seeking), gebruikt veel alcohol, heeft allerlei onverklaarbare lichamelijke klachten en shopt bij artsen. Nu heeft haar moeder veel zorg nodig en opeens gaat het een stuk beter met haar. Hoe verklaar je dat?" Aldus een lezer van dit blog.

‘Zorgen voor’ kan invulling geven aan je leven. Uit het verdere verhaal begrijp ik dat deze mevrouw geen werk had (dat kon ze niet aan). Je zou denken dat zorgen voor een kwetsbare moeder nog veel meer stress oplevert dan een betaalde baan. Maar daar leeft ze juist van op. Waarschijnlijk (mede) omdat ze weer zin in haar leven ervaart door het zorgen voor.

De vraag is waarom de dochter geen betaald werk aan kon. Meestal gaat het bij borderline om het (niet) kunnen samenwerken met collega’s en om het moeilijk kunnen omgaan met autoriteit. Werken in een team en onder een baas zijn dan voortdurende ‘triggers’.

Een derde aspect is dat je bij veel vrouwen met ernstige borderline-problematiek een complexe relatie ziet met hun moeder. Het is de strijd om autonomie en het verzet tegen het ‘als bepalend ervaren’ gedrag van de moeder. De moeder geeft bijvoorbeeld een goed bedoeld advies, maar dat wordt als aantasting van de autonomie gezien.

Op het moment dat de moeder kwetsbaar wordt, worden de rollen omgedraaid. De dochter kan nu meer bepalen voor de moeder. In de praktijk zie je dan ook nogal eens dat de dochter nu de regie over neemt en de moeder wordt gecontroleerd. Dat kan leiden tot een verschijnsel dat wel ‘compulsive helping’ wordt genoemd: dwangmatig helpen, omdat je het zorgen voor nodig hebt om je zelf beter te voelen.

De rollen zijn veranderd, er is meer duidelijkheid over posities, en het zorgen voor geeft een gevoel van ‘er toe doen’. Dat maakt dat mensen met een borderline stoornis soms juist onverwachts goed functioneren in omstandigheden die best wel belastend zijn. De spanningen ontstaan meestal als er meer zorgverleners zijn die willen bepalen wat goede zorg is (zoals te lezen was in de serie blogs over levenscyclus en familieverhoudingen, april 2017).

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Borderline en zorg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.