Wie is Sebastiaan? (9)

Zo'n twee maanden geleden schreef ik over Sebastiaan. Een vriendelijke, wat eenzelvige jonge man met een goede intelligentie, die overal vastliep op zijn onmogelijkheid om goed te kunnen plannen. Hoe is het verder met hem gegaan?

Hoe zat het met zijn vrienden? Sebastiaan had wel een aantal vrienden op school.

Hij was ook niet impopulair. Op een bepaalde manier hoorde hij er wel bij. Niet op de voorgrond, maar langs de zijlijn.

Er waren ook wel meisjes die hem leuk vonden. Sebastiaan was geen macho, maar hij had iets in zich waardoor hij wel aardig gevonden werd.

Sebastiaan zelf had niet het gevoel dat hij echte vrienden had. Hij had steeds het gevoel dat hij meer van een afstand naar de mensen keek, dan dat hij echt betrokken was bij de anderen.

Test

Tsja, daar zit je dan.

Een goede intelligentie. Maar je haalt je Havodiploma niet.

En bepaald niet handig met technische vaardigheden. Twee linkerhanden. Ook niet geschikt voor de handel, de zorg of het onderwijs. Sociaal kwetsbaar.

Sebastiaan had een goede intelligentie, maar hij strandde op de HAVO omdat hij steeds ‘vergat’ om zijn huiswerk af te maken. Hij begon er aan, maar hij maakte het niet af.

Hotel Mamma

Het leek Sebastiaan allemaal niet zo erg uit te maken. Hij vond het eigenlijk ook nog wel prettig, zo zijn eigen gang kunnen gaan. Zijn moeder kookte zijn eten en deed de was. En met zijn zakgeld kwam hij ook wel een eindje.

Hotel Mamma is natuurlijk wel aardig voor een tijdje, maar dat kan niet een halve eeuw duren. Sebastiaan had een duwtje nodig.

Zijn vader, die zich al die tijd had geërgerd aan de ‘luiheid’ van zijn zoon, gaf bepaald geen duw in de goede richting. Door zijn zoon te veroordelen vanwege diens luiheid versterkte hij het gedrag van Sebastiaan. Er kwam nóg minder uit zijn vingers. ‘In de goot ben ik tenminste een genie’ zou Erik Erikson zeggen.

Sebastiaan moet de deur uit

De duw in de goede richting werd veroorzaakt doordat zijn ouders gingen verhuizen. Zijn vader was op zijn strepen gaan staan en had besloten dat Hotel Mamma daarmee exit was. Er werd geen huis gekocht met een ruime zolder voor Sebastiaan. Hij zou het moeten doen met een klein kamertje. En dat alleen nog tijdens weekends en vakanties.

Beroepskeuze

Daarnaast zou Sebastiaan getest worden voor een beroepskeuze. Die test kwam er. Sebastiaan bleek een ruim bovengemiddelde intelligentie te hebben. Met name zijn verbale capaciteiten sprongen er uit. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Met de keuze voor een beroep kon het nog best veel kanten uit, maar het was ook duidelijk dat het structureren van tijd en activiteit bij Sebastiaan niet goed was ontwikkeld. Het advies van de beroepskeuze was om een baan met een strakke structuur te kiezen.

Sebastiaan kiest een studie

Na lang wikken en wegen (dat hoorde nu eenmaal bij hem) koos Sebastiaan voor een avondopleiding. Hij wilde wel iets met boekhouden doen. Ook koos hij nog voor een cursus schriftelijke vaardigheden. De test had uitgewezen dat daar één van zijn sterke kanten lag.

En hij ging op kamers. Bij een vriendelijke oude hospita die het ook wel gezellig vond dat er iemand bij haar in huis kwam wonen….

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Wie is Sebastiaan? (9)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.