Door de Hoekse Waard (5)

Er zijn mensen die door de Hoekse Waard fietsen en die iets bijzonders opvalt. Dat kan natuurlijk, want de Hoekse Waard is best een bijzonder gebied.

Na de grootste natuurramp die Nederland ooit getroffen heeft – de Sint Elisabethsvloed in 1421 – was bijna de hele Hoekse Waard weggevaagd. Er zijn overigens in de 15e eeuw drie watervloeden geweest met alle drie dezelfde naam.

Tijdens de Sint Elisabethsvloed van 19 november 1421 stuitte het zeer hoogstaande water van de rivieren in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta ‘in botsing’ met het hoge Noordzeewater als gevolg van een Noordwesterstorm. De stad Dordrecht kwam opeens op een eiland te liggen, de stad Sliedrecht verdween, de Biesbosch ontstond en van de Hoekse Waard bleef maar een klein plukje land over: Sint Anthoniepolder.

Pas zo’n 150 jaar later werd begonnen met het opnieuw bedijken van het gebied. In anderhalve eeuw tijds werden er maar liefst zestig polders aangelegd. Een vijftal oudere polders kregen een ringvorm, maar de latere polders hebben allemaal een rechte structuur gekregen. Daarbij werd aangehaakt op de vroegere bedijking. Dit maakt het landschap van de Hoekse Waard bijzonder afwisselend. Er liggen oude kronkelige dijken, er zijn kaarsrechte wegen, maar er zijn ook ‘klassieke’ oude polders. En dwars door het land zie je ook nog eens overal oude waterlopen terug.

Over een oude bochtige dijk met lintbebouwing fietsen we vanuit Strijen in noordelijke richting. Achter de huizen ligt aan beide zijden eindeloos lijkend polderland met rechte wegen. Toch doet de moderne tijd zich gelden: verderop in het oosten – door de Polder Nieuw Bonaventura – baant de HSL zich een spoor door het oude land. De bouwers hebben nauwelijks rekening gehouden met de structuur van het land. Een aantal wegen loopt dood op dit tracé, waardoor bestaande verbindingen doorbroken werden. In het westen ligt het Oude Land van Strijen, één van de weinige delen van de Hoekse Waard waar nogal wat veeteelt wordt bedreven.

De Hoekse Waard bestaat uit 14 dorpen. Eén van de kleinere dorpen is Cillaarshoek aan de Keizersdijk. Het schijnt dat Keizer Karel V ooit over deze dijk vanuit Amsterdam naar Parijs is gefietst. In het dorp staat een parmantig oud kerkje met luidklok. En er is een mooie documentaire verschenen over het dorp ‘Als het mot dan komt ’t er’ (zie daarvoor de gelijknamige site over de buurtschap Cillaarshoek).

Aansluitend aan Cillaarshoek fietsen we het dorp Maasdam binnen, met een aanzienlijke molen aan een splitsing van twee wegen. De ene weg loopt aan de zuidzijde langs de Binnenbedijkte Maas, de andere weg loopt aan de noordzijde. Het grootste deel van het dorp Maasdam ligt aan de noordzijde.

De Binnenbedijkte Maas (ook wel Binnenmaas genoemd) is waarschijnlijk een oude waterloop van de Maas. Over een lengte van zo’n 8 kilometer slingert het zo’n 300 meter brede water zich door de Hoekse waard en langs de dorpen Mijnsheerenland, Maasdijk, Westmaas en Maasdam en de buurtschappen Zwanegat en Sint Anthoniepolder.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.