Kenmerken van perfectionisme

Over perfectionisme valt heel wat te schrijven. Vooral als je perfect wilt zijn komt er geen eind aan.

In het verleden heb ik meer dan eens over perfectionistische mensen geschreven. Deze keer houd ik het kort. Een rijtje kenmerken van perfectionistische mensen, ontleend aan ‘Mynd’, een site over de menselijke psyche.

 1. Je bent zeer kritisch op anderen. De fouten van de ander worden uitvergroot. Dit is het bekendste afweermechanisme van perfectionistische mensen: daarmee kunnen de eigen fouten worden gecamoufleerd.
 2. Je denkt zwart-wit.  Je kijkt naar jezelf als degene die het allemaal het beste weet en kan. Of: je bent altijd een loser die toch niets voor elkaar krijgt.
 3. Je vertoont vaak uitstelgedrag. Je hebt een grote angst om iets niet perfect voor elkaar te krijgen en dus schuif je taken voor je uit.
 4. Je hebt de neiging obsessief te doen over ‘kleine dingen’. Je kunt nachten wakker liggen over een kleine oneffenheid in je leven, zoals: een klein foutje in een fotoboek dat je hebt gemaakt, een vlek die je in je broek had tijdens een receptie, het feit dat je een paar minuten te laat kwam op een afspraak.
 5. Je hebt moeite om je open te stellen naar anderen. Je houdt afstand, je bevraagt de ander niet omdat je bang bent gekwetst te worden en zelf door de mand te vallen.
 6. Je kunt heel slecht tegen kritiek. Je schiet meteen in de verdediging als iemand ergens iets anders over denkt dan jij.
 7. Je vat alles persoonlijk op. Dit ligt in het verlengde van het vorige punt. Je betrekt van alles op jezelf en je voelt iedere tegenslag als een persoonlijk falen. Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel: om dat gevoel af te weren ben je weer zeer kritisch op anderen (zie punt 1).
 8. Je glas is altijd half leeg. Je bent niet tevreden met wat je bereikt hebt. Er is altijd weer iets wat nóg beter moet kunnen. Daarmee worden perfectionisten kwetsbaar als ze ouder worden: dan moet je leren omgaan met het feit dat er ook dingen minder worden.
 9. Je haalt genoegen uit het falen van anderen. Dat is weer zo’n afweermechanisme. Om de eigen fouten maar niet te hoeven zien ben je er als de kippen bij om fouten van de anderen te signaleren. Eén vinger naar de ander, zodat je de vier vingers die naar jezelf wijzen maar niet hoeft te zien.
 10. Je wordt doodmoe van jezelf. Je wilt altijd het beste van het beste, je leeft van het ‘moeten’. Als je de lat zó hoog voor jezelf legt ‘moet’ je wel falen. Daar word je dan weer ongelukkig van. En anderen worden er ongelukkig van als je bij hen de lat zo hoog legt.

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

8 gedachten over “Kenmerken van perfectionisme”

 1. Ik weet al jaren van dit probleem en was in het verleden wel een perfectionist. Gelukkig was ik ook een eigengheimer en viel anderen niet met m’n perfectionisme lastig. Toch heb ik geprobeerd m’n leven te beteren vanwege de valkuilen die hier boven staan.

  Perfectionistische mensen kunnen ook erg fanatiek zijn en dat is duidelijk een verzwarende factor.

  Zelf beweer ik al jaren dat de Japanners en Duitsers in WOII een gedeelde eigenschap hadden en dat was perfectionsime.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s