Door de Hoekse Waard (3)

Schipper Jan Blokland is de schipper op de motorvlet Lucretia. Hij heet ons als een heuse ‘heen-en-weer-wolf’ van harte welkom op zijn schip. Bovendien heeft hij vandaag een aanbieding: ‘totdat we gaan varen is de overtocht gratis’. 

De schipper is een ware ambassadeur voor de VVV van de Hoekse Waard. Over een fietsroute in Noord-Brabant (langs het industrieterrein van Moerdijk) is hij wat minder lovend: ‘Een lange rechte streep, vijf rotondes en verder alleen maar Heras hekwerk’. 

Op de Lucretia kunnen 12 passagiers en 12 fietsen mee. Vandaag zijn er vijf man (en een paardenkop). De (Romeinse) geschiedenis van Lucretia inspireerde Shakespeare tot het schrijven van een fors stuk proza, Rembrandt van Rijn tot het maken van twee schilderstukken en Benjamin Britten tot het componeren van een Opera. En er is dus ook nog eens een veerboot naar haar genoemd.

De oversteek over het Hollands Diep is indrukwekkend. Stroomopwaarts zien we de drie Moerdijkbruggen. Er passeert ons nog een gloednieuw passagiersschip uit Basel ten behoeve van de Rijncruises. Dat zijn ook op de binnenvaart tegenwoordig complete hotels. Met zo’n lengte kun je niet meer door de Schie om voor onze flat aan te meren. Die plek is vooral gereserveerd voor de kortere fietsboten.

Na 25 minuten varen we de haven van Strijensas binnen, met een havenlicht bij de monding van de haven. Als we van boord gaan zijn we nog niet in het dorp. Het smalle voet/fietspad voert ons door een stukje mooi buitendijks natuurgebied.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Door de Hoekse Waard (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.