Door de Hoekse Waard (2)

Bijna iedereen kent ‘de’ Moerdijk. Je woont ‘beneden’ of ‘boven’ de Moerdijk. Het dorp Moerdijk is minder groot dan de bekendheid zou doen vermoeden. Het telt slechts 1150 inwoners en er is maar één brievenbus.

De laatste tijd staat de toekomst van het dorp ter discussie. Dat gebeurde vooral naar aanleiding van de brand bij Chemie Pack. Meer dan de helft van de inwoners zou sinds die tijd willen verhuizen. Met zulke licht ontvlambare buren voelt het niet echt veilig. Toch klinken er ook andere geluiden. Voor het dorp, ingeklemd tussen allerlei chemische industrie, zou toch een toekomst moeten zijn.

Moerdijk was in de oorlog één van de meest verwoeste plaatsen in Nederland. In 1944 kwam het dorp in de frontlinie te liggen. Meer dan de helft van de huizen en alle kerken werden verwoest. Daardoor is er hier nauwelijks historische bebouwing te vinden.

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen in Moerdijk staat al zes jaar leeg. Het is een fraai staaltje van architectuur uit de Wederopbouwperiode: de Rooms-Katholieke Sint Stephanuskerk. Ook de Gereformeerde kerk uit dezelfde periode doet geen dienst meer als kerkgebouw.

Oorspronkelijk is ‘de’ Moerdijk een dijkdorp, gebouwd langs de dijk die zware storm en springtij moest kunnen doorstaan: het Hollandsch Diep was een zeearm in open verbinding met de Noordzee. In 1953 ging het mis: de dijk brak door en opnieuw liep het dorp grote schade op.

We fietsen naar de haven. Daar vaart op een aantal dagen in de zomer een veerpont naar Strijensas. Even later vaart de pont de haven binnen. Een paar jaar geleden maakte ik deze tocht nog met een historisch schip. Maar de eigenaar is met zijn boot heen gevaren. Hij schijnt in de provincie Groningen te zijn gesignaleerd. Vermoedelijk in de buurt van Berend Botje. Gelukkig was er nog een andere veerbaas die met een andere boot alsnog mensen over het Hollandsch Diep wil zetten.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s