Klaas in de rolstoel (2)

De arts van de instelling had vooraf een aantal medische gegevens van Klaas gekregen. Dat ging toen nog allemaal met de hand, met een geschreven formulier dat per post werd opgestuurd.

De arts was dertig jaar dorpsdokter geweest en door de wol geverfd met allerlei medische en psychische zaken. Hij liep in het dossier tegen een aantal gegevens aan waar hij vragen over had. Zo viel het hem op dat Klaas vaak van huisarts was gewisseld en ook een aantal malen in het ziekenhuis had gelegen zonder dat er een duidelijke diagnose gesteld was.

Klaas zou een ernstige aangeboren hartafwijking en grote problemen met zijn longen hebben. Daar moest hij natuurlijk wel meer van weten. Hoe kwetsbaar was Klaas? Wat waren de maatregelen die op de woning genomen moesten worden teneinde hem veilig te laten wonen. Wat waren signalen dat het mogelijk mis ging?

Met een half uur vertraging liepen Klaas en zijn ouders bij de dokter naar binnen. Helaas hadden de voorgangers het gesprek niet binnen de perken weten te houden.

Hoe het gesprek bij de arts was verlopen weet ik niet, dat voltrok zich in de beslotenheid van de gesprekskamer. Maar aan het eind van de dag was er een evaluatie om te kunnen bekijken of we plek hadden voor Klaas.

De dokter zei dat hij op een aantal vragen geen antwoord had kunnen krijgen. Er zaten teveel tegenstrijdigheden in het verhaal. Hij vroeg zich ook af hoe ernstig de hartafwijking van Klaas was. Moeder had hem niet toegestaan om naar het hart te luisteren. Dat zou te zwaar zijn voor Klaas, vanwege alle herinneringen die het bij hem op zou roepen.

Maar of we een plek hadden voor Klaas? De dokter keek over zijn bril en zei veelbetekenend: “Met Klaas zullen we niet veel moeite hebben, maar met zijn moeder gaat het een voortdurende strijd worden. Welk team is tegen deze moeder bestand?”

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Klaas in de rolstoel (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.