Berlijn op de fiets

De mensen vragen mij wel eens: “Henk, fiets jij wel eens door Berlijn?”

Dat zal ik jullie zeggen. Berlijn hebben we meerdere malen op de fiets doorkreuzt. Daarbij kwamen we dan ook door de wijk Kreuzberg.

De beste manier om Berlijn te leren kennen is namelijk mit dem Fahrrad. De Duitse hoofdstad is zelfs een echte fietsstad aan het worden. Dat was de stad trouwens ook voor de Tweede Wereldoorlog.

Je fiets kan mee met de rechtstreekse trein die zes maal per dag van Amsterdam naar Berlijn rijdt. Je moet wel reserveren voor de fiets. Dan krijg je ook een zitplaats in de buurt van je fiets.

Een artikel in Der Spiegel meldt dat een nieuwe fiets hét statussymbool is voor jonge hoogopgeleide Duitsers. De ster van de Mercedes heeft plaats gemaakt voor de fiets met 21 versnellingen. Wel woedt er door de snelle opkomst van de fiets in de drukkere straten van Berlijn een dagelijkse oorlog tussen automobilisten die zich van hun plek gedrukt zien en de fietsers met een nogal anarchistische opstelling.

Berlijn telt 650 km. aan geasfalteerde fietspaden. De stad mikt er op om fietshoofdstad van Europa te kunnen worden. De regels voor fietsers zijn lang niet altijd duidelijk en de fietsers zelf zijn nogal anarchistisch ingesteld. Dus het is met name in het drukke centrumgebied wel uitkijken geblazen.

Dat Berlijn zo handig is op de fiets komt mede door de grote afstanden. De stad is qua oppervlakte 2/3 van de provincie Utrecht. De bebouwde kom is bijna vijf maal de oppervlakte van een stad als Amsterdam. Zelfs rechtstreeks binnen de ring van oost naar west door het centrumgebied is maar liefst 10 km. En als je het buitengebied meeneemt, vergelijk dan maar eens het gebied met een oppervlakte zoals de steden Den Haag, Leiden, Gouda en Rotterdam en al het ‘groene’ gebied daartussen: dat ga je allemaal niet lopen.

Een bijkomend voordeel van de stadsregio Berlijn is dat de fiets de hele dag (en nacht) door mee kan ik het openbaar vervoer, zelfs in een aantal buslijnen.

We fietsten de afgelopen vakantie twee dagen door Berlijn, in de ene situatie bleven we in de westelijke helft van de stad, in de tweede situatie in het noordelijke deel. En toch fietsten we op beide dagen 50 km. Overigens heeft Berlijn ook een uitstekend OV, maar dan moet je soms nog wel een kilometer lopen om bij de plaats van bestemming te komen.

Dat Berlijn zo uitgestrekt is heeft mede met de structuur van de stad te maken. Een groot deel van de stad doet dorps aan, plukken bebouwing, een oude kern en nieuwbouw (in het oosten vaak Plattenbau) en daar tussen veel groen, hele stukken akkerbouw, prachtige bossen en meren. Denk maar eens aan de structuur van het Ruhrgebiet, met tientallen dorpen en steden en opmerkelijk veel groen.

In totaal telt Berlijn 3½ miljoen inwoners (in 1940 was dat 4½ miljoen). De laatste tijd groeit het aantal inwoners weer sterk. Het stad wordt gezien als jong en dynamisch en is qua bevolkingsopbouw de jongste Europese hoofdstad.

Foto’s: 1) straat in Prenzlau, voormalig Oost Berlijn, 2) de tijdelijk helemaal voor fietsers gereserveerde weg richting Brandenburger Tor, 3) voormalige spoorbrug, nu fietsbrug, over de Havel bij Spandau, 4) Plattenbau vanuit de trein bij Ahrensfelde, 5) Kilometers lang groen fietspad bij vliegveld Tegel langs de rand van het centrum van Berlijn.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Berlijn op de fiets”

  1. als je al die leuke stukjes hier leest over fietsen snap je niet dat er nog mensen zonder fiets op vakantie gaan ( of je moet niet kunnen fietsen natuurlijk), groeten mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.