De R is van Roermond

Roermond is één van de oudste steden van Nederland. Dan verwacht je ook iets heel moois te zien.

Maar dat valt wat tegen. Voor een deel kan dat verklaard worden uit het feit dat de stad aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie kwam te liggen waardoor veel gebouwen beschadigd werden.

Voor een ander deel heeft de wederopbouw, net als in veel Westduitse steden, geleid tot nogal veel zakelijke, efficiënte en vrije goedkope bouw. Ook kreeg het autoverkeer de stad nogal nadrukkelijk in de greep.

Toch zijn er in Roermond nog wel mooie stukken oude stad overgebleven. En in de afgelopen 20 jaar heeft men geprobeerd een deel van de schade die de stad op had gelopen toch weer wat te herstellen. Zo kwam er een verkeersluw deel in de binnenstad, waar het goed toeven is. Het centrum heeft de status van beschermd stadsgezicht gekregen.

De Munsterkerk dateert uit de 13e eeuw. Pierre Cuypers heeft de kerk in de tweede helft van de 19e eeuw gerestaureerd. De andere grote historische kerk is de Sint Christoffelkathedraal uit de 15e eeuw. Daarnaast telt Roermond binnen de gemeentegrenzen tal van (voormalige) kloosters.

Voor het water, spoor-en wegverkeer is Roermond een belangrijke plaats aan de poort van Zuid-Limburg. Twee maal per uur stopt hier de Intercity uit Alkmaar en je kunt ook met tal van stoptreinen alle kanten op, inclusief de geprivatiseerde treinen naar Nijmegen. 

’s Avonds doen zich op de Grote Markt soms vreemde luchtverschijnselen voor. Ik zette zo’n verschijnsel op de foto.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.