Van de kook (dwanggedachten)

Het lijkt een detail, maar Paul wordt er erg boos over. Het gaat helemaal verkeerd. Iemand hangt een theezakje in het kokende water. Er staat toch duidelijk bij de beschrijving dat het theezakje in water moet worden gehangen dat net ván de kook is? (In: Pauwl, door Erik Jan Harmens, 2017).

Paul is een man met autisme. Ieder mens heeft gedachten die hem bezig houden, maar bij mensen met autisme wordt het leven gedomineerd door dwanggedachten. Datzelfde geldt voor mensen met een obsessief-compulsieve stoornis. Het denken kan niet meer gestopt worden. Deze mensen zijn er dag en nacht mee bezig.

Oneffenheid

Een voorbeeld was één van mijn cliënten die meende dat hij dement zou worden door een oneffenheid op zijn kies. Hij was voortdurend met schroefjes in de weer om zijn kies glad te maken.

Maar ook toen de tandarts het glazuur glad had gemaakt bleef deze gedachte zijn leven bepalen. Nu was de buitenkant wel glad, maar hoe zat het met de binnenkant? Hij raakte helemaal van de kook van het idee dat hij dement zou kunnen worden en wilde dat de kies getrokken werd. Toen de tandarts dat niet wilde doen (je mag geen gave kies trekken) ging hij shoppen bij andere tandartsen.

Tong

Jaren geleden was er iemand die in de bus zijn tong naar Rick had uitgestoken. Die gedachte liet hem niet meer los. Dag en nacht kwam hij er bij de begeleiding op terug. Het idee dat er iemand zijn tong naar hem had uitgestoken maakte voor Rick de bus tot besmet gebied. Hij wilde niet meer met bus 33 rijden, want dan zou zomaar iemand weer zijn tong naar hem kunnen uitsteken.

Stalken

Dwanggedachten (obsessies) zijn moeilijk te bestrijden. Er nestelt zich iets in je hoofd en je komt er niet meer los van. Een voorbeeld is ‘stalkgedrag’. Iemand raakt helemaal in de ban van een ander – soms onbereikbaar – persoon. Zoals Michael, overigens ook een man met autisme – die geobsedeerd is door de hoofdpersoon van een TV-serie en dag en nacht op zoek is naar haar bezigheden. Hij weet ook precies te vermelden wanneer hij haar voor het eerst op TV zag (“woensdag 12 juli 2012 om 19.33 uur”). 

Omgekeerd zijn er nogal wat mensen die gestalkt worden door hun ex. In feite beheerst die ex dan nog heel hun leven. Het idee dat diegene die je als bezit zag jou heeft verlaten is onverdraaglijk. Dat leidt vaak tot ernstige vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Dwanggedachten

Mensen die dwanggedachten hebben zitten in feite gevangen in hun eigen denken. Ze zitten vast in een fuik en kunnen niet meer op een andere manier naar een probleem kijken.

Een tweede kenmerk is dat de obsessie het probleem uitvergroot. Van iets wat een klein beetje anders verloopt wordt een drama gemaakt. Als iemand een net iets andere interpretatie geeft van hoe er gehandeld moet worden wordt dat als een onoverbrugbaar verschil van mening gemaakt. Zo raakt soms de hele omgeving van de kook….

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.