Zicht op Wittenberge (3)

In 1846 gebeurde er iets dat het leven in het agrarische dorp Wittenberge drastisch zou veranderen. Er werd gebouwd aan een station aan de spoorlijn tussen Hamburg en Berlijn. Dat station werd enkele decennia later vervangen door een kolossaal gebouw, in neoclassicistische stijl, met tientallen kamers en allerlei ontvangstruimtes. Alsof de Wittenbergse vissers en boeren nu allemaal op de trein zouden stappen.

Na de spoorlijn van Hamburg naar Wittenberge volgden nieuwe spoorlijnen: naar Magdeburg, naar Salzwedel, naar Schwerin, naar Wittstock an der Dosse. Wittenberge werd een knooppunt in het spoorwegnet.

Het station lag 1½ kilometer buiten het dorp. Er werd een onverharde weg aangelegd van het dorp naar het station. Steeds meer inwoners van het dorp kregen werk bij het spoor.

Geleidelijk aan werden er langs die weg huizen gebouwd. De kleine huizen maakten plaats voor grotere huizen en later voor winkels en hotels. Uiteindelijk waren er meer dan tien hotels in het dorp. De weg werd verhard en kreeg de naam Bahnstrasse (op de tweede foto een beeld hoe de straat er nu uit ziet). De straat werd zó bekend dat zelfs inwoners van Berlijn hier op een vrije zaterdag of zondag kwamen flaneren. Er kwam zelfs een landelijk bekende schouwburg.

Dwars op de Bahnstrasse ontstonden dwarsstraten. Met vaak de wat grotere huizen aan het begin van de straat. Verderop de kleine huizen met tuinen voor de werklieden. Ze verbouwden er hun eigen groenten. Deze straten waren doorgaans niet verhard en ook anno 2017 is een deel van de straten nog steeds niet verhard.

Dat werd de structuur van Wittenberge: een komdorp langs de Elbe, met daarnaast een aantal dijkhuizen, een lange en chique winkelstraat naar het station en dwarsstraten voor ‘de gewone man’. Rond de eeuwwisseling kwam daar een nieuwe en groene wijk bij, rond een enorm -en in mijn ogen bombastisch – stadhuis met een toren van 51 meter hoog. Rond dat stadhuis veel grote villa’s, die deels kenmerken hebben van de Jugendstil.

Zo bleef het tot ongeveer 1960. De industrie trok nieuwe mensen aan. Toen ontstonden er nieuwe wijken ten noorden van het oude dorp. Honderden gestapelde woongebouwen volgens de kenmerken van de DDR-Plattenbau (flats van uniforme afmetingen, bijvoorbeeld voor een gezin met twee kinderen van 52 vierkante meter). Wittenberge groeide uit zijn voegen: het telde 33.000 inwoners. Een deel van het oude dorp raakte echter in verval. De uniform georganiseerde bouw van de DDR leverde alleen betonplaten van vaste afmetingen. En er was een chronisch tekort aan andere bouwmaterialen. En ook geen geld trouwens voor restauratie. Alle aandacht ging naar de nieuwbouw.

Het station was overigens veel minder belangrijk geworden. De hoofdspoorlijn van Hamburg naar Berlijn was ‘geknipt’ als gevolg van het IJzeren Gordijn.

Na die Wende werd hard gewerkt aan de herstructurering van het station. Al snel reden er weer snelle treinen tussen Hamburg en Berlijn. Maar het dorp had er nu weinig profijt van. Maar liefst achtduizend arbeidsplaatsen gingen verloren. De oude woonhuizen die al jaren aan het verpauperen waren raakten steeds meer in verval.

Inmiddels herstelt Wittenberge van de crisis. Het westen heeft vele miljarden in de voormalige DDR gestoken. Daar worden o.a. oude panden prachtig van gerestaureerd. Je kunt hier schitterende woonhuizen kopen voor een bedrag dat in Nederland ondenkbaar is (200.000 euro voor een gerestaureerd herenhuis van 200 vierkante meter met een grote tuin).

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.