David wordt niet tegengesproken

Toen ik op een VWO iets vertelde over de gehandicaptenzorg vroeg één van de leerlingen: "Meneer, komt 'het' vaker voor bij tweelingen?" Ik zei: "Ja, dat komt vaker voor." Daarop bulderde de hele klas van het lachen. "Zie je wel, we dachten het al!" Er zat een tweeling in de klas...

David is één van een tweeling. Hij is erg slim. Hij heeft een lichamelijke beperking, waardoor hij aan een rolstoel gebonden is. Maar het gemis aan fysieke mogelijkheden compenseert hij ruimschoots met zijn intelligentie.

Zoals in alle gezinnen met meerdere kinderen is er ook tussen David en zijn broer Jesse sprake van rivaliteit. David kan heftige discussies voeren om zijn gelijk te halen. Dat lukt hem bijna altijd. Het lijkt ook wel of hij daarmee zijn handicap wil compenseren.

David wordt in de strijd gesteund door zijn moeder. Als er weer eens een discussie is over het gelijk van de één en het ongelijk van de ander zegt zijn moeder tegen Jesse: “Wees jij nou maar de wijste. Je broer mist al zoveel.” 

Het lijkt er op dat de moeder een schuldgevoel heeft over de handicap van haar lichamelijk beperkte zoon. Ze probeert op allerlei manieren zijn leed te verzachten. Maar ook Jesse loopt een schuldgevoel op. Als hij de discussie met zijn broer aan gaat krijgt hij het gevoel mee dat hij onvoldoende rekening houdt met de moeiten die de broer in zijn leven ervaart.

Eigenlijk zijn er zelfs drie verliezers. Want op deze manier leert David niet echt om met andere mensen om te gaan. Hij leert wel om de baas te zijn. Dat helpt bijvoorbeeld bij het uitoefenen van bepaalde functies. Hij zal het straks – ondanks zijn lichamelijke beperking – met zijn intelligentie en zijn verbale gehaaidheid vast ver schoppen. Maar het maakt hem niet meer mens. In sociaal opzicht hapert zijn ontwikkeling.

Om te groeien als mens tussen andere mensen en goed samen te kunnen werken heb je nu eenmaal regelmatig ook tegenwind nodig.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “David wordt niet tegengesproken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.