Zicht op Wittenberge (2)

In Nederland zijn steden die ieder jaar inwoners verliezen, zoals Den Helder en Delfzijl.

In de voormalige DDR is dit verlies van inwoners veel desastreuzer. Het aantal inwoners van Wittenberge is de afgelopen vijftig jaar gehalveerd. Woonden er in 1970 nog 33.000 mensen, nu zijn er zo’n 17.000 inwoners.

Na Die Wende is de daling van het aantal inwoners nog versterkt. Er gingen maar liefst 8000 arbeidsplaatsen verloren. Als je dat relateert aan het aantal inwoners dan zie je welke economische klappen de stad heeft gekregen.

De grootste werkgever was de naaimachinefabriek Veritas, met zo’n 1300 werknemers in 1990. Alle naaimachines in de voormalige DDR kwamen uit deze fabriek. In de stad zijn twee permanente tentoonstellingen over de productie van deze machines, het sociale klimaat in de fabriek en de invloed die de partijleiding had op de gang van zaken in de fabriek.

Na die Wende was het binnen twee jaar bekeken met de activiteiten van deze fabriek. De zaak ging bijna direct failliet omdat de innovatie was achtergebleven en men daardoor niet op kon tegen de westerse concurrentie. Overigens worden er nog wel reserve-onderdelen geleverd. Een bezoekster aan de tentoonstelling vertelde ons nog steeds op een Veritas-naaimachine kleren te naaien.

Het Turmuhr van de voormalige naaimachinefabriek is het herkenningspunt van de stad. De grote wijzer van de klok is maar liefst 7,5 meter lang.

Eén van de gevolgen van de enorme werkloosheid na die Wende is dat jongeren massaal naar het westen zijn getrokken. Daardoor vergrijst de bevolking sterk. In de ouderenzorg is dan ook voldoende werk te doen. Momenteel zitten nog steeds ruim 1600 inwoners (op een totale bevolking van 17.000 inwoners) zonder werk.

De foto’s geven een impressie van de vroegere productie van naaimachines.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Zicht op Wittenberge (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.