Zicht op Wittenberge (1)

Voor de vijfde keer waren we met vakantie aan de oevers van de Elbe. Deze bijna 1200 km lange regenrivier ontspringt in het Reuzengebergte (Tsjechië) en plonst een eindje voorbij Hamburg in de Noordzee.

Dit jaar hadden we als vakantieadres een zolder van een woning aan de dijk langs de Elbe in Wittenberge, 150 km stroomopwaarts van Hamburg (en ook 150 km. van Berlijn). De plaats prijkt nogal nadrukkelijk op veel landkaarten, maar telt slechts 17.000 inwoners.

Dit gedeelte van Duitsland is prima bereikbaar met de rechtstreekse trein naar Berlijn. Voor 50 euro per persoon kom je een heel eind en de fiets kan mee in deze trein.

Wittenberge is een knooppunt van spoorwegen. Het ligt min of meer in een drielandenpunt: nét in de deelstaat Brandenburg, maar aan de overkant van de Elbe ligt de deelstaat Sachsen-Anhalt en even naar het noorden is de grens met de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Ook de grens met Niedersachsen is maar 30 km. verderop. Daar liep tot 1991 het IJzeren Gordijn. Wittenberge lag nét in het DDR-gebied.

Wittenberge moet niet verward worden met (Lutherstadt) Wittenberg. Daar kwamen tijdens onze vakantie 120.000 mensen bij elkaar vanwege de herdenking van 500 jaar Reformatie. 

Wittenberge ligt aan de drukste fietsroute van Duitsland: de Elberadweg. Toch is het er nooit echt druk: op meer dan 1200 km. worden de fietsers aardig ‘verdund’.

Wij volgen nooit een fietsroute, maar nemen er uiteraard wel een paar stukjes van mee. Dit jaar hebben we het rustig aan gedaan (65 plus…) en fietsten slechts 850 km. (in veertien dagen).

Vanuit ons vakantieadres hadden we een schitterend zicht op de Elbe en de weidse uiterwaarden aan de overkant. Via de spoorbrug konden we de oversteek maken naar Sachsen Anhalt. Officieel moet je de 1250 meter van de spoorbrug lopen, maar wij zijn als fietsers niet altijd zo burgerlijk gehoorzaam.

De foto’s geven een impressie van ons uitzicht aan de voorzijde van het appartement (de Elbe) en aan de achterzijde (het oude deel van het vroeger agrarische dorp Wittenberge).

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Zicht op Wittenberge (1)”

  1. In 2008 heb ik er overnacht ergens aan de Elbestraat (zij niemde het Kade). Bij een hotel vertelden ze me dat alles vol was. Vervolgens zaten daar wat buren op het terras en die zeiden nog een appartement leeg hadden staan. Prima ingericht met volle koelkast voor 21 euro. In het dorp zelf was toen eind-september weinig te beleven. De volgende stop was in Hitzacker waar het iets levendiger was. Daar tussen was het mooi fietsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.