SOLK

De dokter weet ook niet alles.

Ongeveer de helft van de lichamelijke klachten die mensen ervaren blijft medisch onverklaard. En mensen hebben best veel fysieke klachten.

Zo’n 9 van de 10 Nederlanders geven aan in de afgelopen twee weken minstens één fysieke klacht te hebben gehad. Een collega van mij sprak de gevleugelde woorden: “Boven de veertig is het leven één groot lichamelijk lijden.” Ga er maar aan staan…

Persoonlijk bezoek ik liever geen huisarts. De laatste twee keer dat ik dat deed moest ik meteen door naar het ziekenhuis. Daar werken nog ergere dokters. Als je geen huisarts bezoekt loop je ook minder de kans dat je door moet naar een ziekenhuis.

Maar hoe zit het met die medisch niet te verklaren klachten? Die werden vaak geschaard onder het kopje ‘psychosomatisch’. En psychosomatisch was dan weer hetzelfde als ‘het zit tussen de oren’. En als het tussen de oren zit is het aanstellerij. Maar veruit de meeste lichamelijke klachten hebben niet met aandacht of aanstellerij te maken. Het zijn echte klachten, waar echter geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is.

Even terzijde: ik maakte ooit een opmerking tijdens de les dat alle hoofdpijn tussen de oren zit. Daar werd een cursist nogal boos over. Hij vatte mijn opmerking figuurlijk op, en ik maakte een letterlijke opmerking: je hoofd zit nu eenmaal tussen je oren...

Artsen hebben een speciale naam voor klachten waar ze geen lichamelijke oorzaak voor kunnen vinden. Het zijn de SOLK’s: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.  Een dokter heeft natuurlijk ook liever dat hij (zij) weet wat er aan de hand is, maar met de huidige stand van zaken van de medische wetenschap weten we nog altijd bar weinig. En vooral de werking van de hersenen is nog voor 80% een groot vraagteken.

Wat we wel weten bij mensen met deze klachten is dat vermoeidheid, stress of een sociaal ingrijpende gebeurtenis vaak een uitlokkende factor zijn. Je raakt uit balans en daar reageert je hele lichaam op.

Daarnaast lijkt het er op dat mensen die vaak last hebben van medisch niet verklaarbare klachten ook meer moeite hebben met het herkennen van hun eigen gevoelens en om deze te onderscheiden van lichamelijke gewaarwordingen. Dat is dan weer voer voor niet alleen de huisarts, maar ook voor de psycholoog of de fysiotherapeut.

Een inmiddels 58-jarige man liep twee jaar lang rond met ernstige pijnklachten in de buik en de onderrug. Twee familieleden waren overleden aan prostaatkanker. Hij was erg bang dat hij 'het ook aan zijn prostaat had'. De pijn werd zo hevig dat hij niet meer kon fietsen en nog maar halve dagen werkte. De huisarts en de specialist konden niets vinden. Dat maakte de man alleen nog maar banger. Uiteindelijk bleek dat de angst voor prostaatkanker bij hem de pijn had veroorzaakt. Toen hij zijn stressvolle reactie op de ziekte van beide familieleden beter onderkende verdween ook de pijn. Hij fietst weer lange afstanden en is hele dagen aan het werk...

Mede naar aanleiding van een artikel in het Nederlands Dagblad van psycholoog Bart Gooijer, woensdag 7 juni 2017

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “SOLK”

  1. Soms mankeert het mij figuurlijk, soms mankeert het mij letterlijk tussen de oren.

    Of elke verklaring hiervoor plausibel is of vergezocht?

    Het er mee leren leven is het moeilijkste.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.