De J is van Jena

In de deelstaat Thüringen ligt Jena. Ik wist het niet, maar het blijkt dat het de geboorteplaats is van Bernhard von Lippe-Bisterfeld, de opa van onze huidige koning, Zijne Doorluchtigheid Koning Willem Alexander. 

Na een lange afdaling fietsen we de stad binnen, door een paar mooie straten met huizen van rond de (vorige) eeuwwisseling toen de economie ‘booming’ was.

Wat is opvalt is de prettige sfeer in de stad. Het is een ‘kleine Grosstadt’, vergelijkbaar met Alkmaar. De voordelen van een centrumplaats, maar niet de massaliteit van de grote stad. Opmerkelijk is dat de stad (met ruim 100.000 inwoners) al een eeuw lang een tramlijnenstel heeft. Dat verwacht je niet bij dat aantal inwoners. Maar in de voormalige DDR hebben meer kleinere steden een tram, zoals Halberstadt (met 40.000 inwoners).

Jena MarktpleinIn het centrum staat een aantal historische gebouwen, maar er is ook veel nieuwbouw. De stad is een bekend industriëel centrum, o.a. vanwege de glas industrie (Carl Zeiss). Ook heeft men hier het pedagogische Jenaplan bedacht.

De stad oogt ruim, mede dankzij parken en pleinen. Daarnaast vind je hier ook hoogbouw en moderne architectuur. Dat tekent een beetje de stad: in historisch opzicht belangrijk, maar ook van economisch belang, met daarnaast een eigen universiteit.

Bijzonder is dat de stad één van de warmste plaatsen van Duitsland is. De oorzaak is de ligging in het Saaledal, met de stad tegen de op het zuiden gelegen hellingen aan. Eenmaal buiten de stad, dan moet je weer klimmen, tenzij je het rivierdal volgt. Eenmaal boven heb je prachtige panorama’s van de omgeving.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “De J is van Jena”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.