De I is van Itzehoe

We waren in 2014 met vakantie in het vlakke land langs de Elbe ten noordwesten van Hamburg. Dit gebied lijkt op het streek langs de Waddenzee in Groningen en Friesland. Er zijn zelfs heuse polders. De eerste fietsdag fietsten we naar Itzehoe, één van de weinige grotere steden in deze zeer dunbevolkte streek.

Aan de naam Itzehoe te horen of te zien zou je denken dat je bij de Indianen terecht was gekomen, maar het is een oude Saksische naam, die zoiets zou betekenen als heuvel langs het water. Dat zou kunnen kloppen: het oude centrum van Itzehoe ligt op een heuvel langs de rivier de Stör.

In 1627 werd de stad door de Zweden totaal verwoest en Itzehoe winkelstraatplatgebrand. Die Zweden wilden de Deense overheersers een lesje leren. De mensen hebben het wel over de Duitsers, maar de Zweden waren ook geen lieverdjes.

Tegenwoordig is Itzehoe een Kreisstad, de hoofdstad van een regio. De stad telt ruim 30.000 inwoners, waarvan 164 huisartsen, 65 tandartsen en 34 dierenartsen. De werkloosheid in de regio bedraagt ruim 11%. Maar ook werklozen moeten naar de dokter of de tandarts en hebben soms een zieke poes.

De sfeer van Itzehoe is die van verval, maar nog nét niet van verpaupering. Het gemeentebestuur probeert er iets van te maken, maar het wil allemaal nét niet lukken. En dan komt er in 2013 weer een klap bij: een grote werkgever (1100 werknemers) sluit zijn poorten. Hoe vang je dat nu allemaal weer op?

Omdat Itzehoe een centrumplaats is zijn er naar verhouding veel voorzieningen, zoals winkels. Maar ook daar slaat de kaalslag toe. Er lijkt weinig te worden geïnvesteerd. En de mensen? Die lijken zich bij een gebrek aan perspectief een beetje te hebben neergelegd. Ze helpen de lokale economie vooral door veel te roken en veel worst te eten. Ook de tattoo-shops doen goede zaken.

Toch ontdekten we in Itzehoe een aardig plekje. Precies achter het winkelcentrum dat maar niet wil floreren. Het oude Klosterhof, met vijver en zicht op de toren van de Sint Laurentius. En in het centrum vind je ook een heel aardig restaurant met slowfood, waar de bediening wordt gedaan door mensen met een verstandelijke beperking. Daar aten we onze smaakvolle Mittagstisch.

De laatste foto is van het ruime land rond itzehoe.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s