Betweter

Komt een man bij de tandarts. Er is een kies afgebroken. Dat lag niet aan hem, maar aan het harde broodje van de bakker. De patiënt heeft zich goed voorbereid op deze afspraak. Van tevoren heeft hij op internet uitgezocht hoe hij behandeld moet worden. Service van de zaak, hoeft de tandarts niet meer na te denken, hij kan gewoon direct aan de slag. Liefst vandaag nog. De klant is immers koning en zonder patiënten zou de tandarts ook geen werk en dus geen inkomen hebben.

De tandarts sputtert tegen. Hij vraagt zich af of dit wel de juiste behandeling is voor deze situatie. Maar van die tegenspraak is de patiënt niet gediend. Hij heeft het toch zeker op internet gelezen? De tandarts zou hem dankbaar moeten zijn. Het was een artikel van één van de beste professoren in Amerika. Heel innovatief allemaal. Daar kunnen Nederlandse tandartsen nog heel wat van leren.

Grote kans dat deze patiënt een betweter is. Hij heeft overal verstand van. En hij is allergisch voor iedereen die mogelijk op een bepaald gebied meer weet dan hij zelf….. Hoe meer argumenten de tandarts in de strijd gooit, des te meer zal hij met tegenargumenten komen. Als de tandarts meer wetenschappelijk gewicht in de schaal wil leggen door zijn diploma’s aan de muur te hangen is dat voor de betweter een reden om kleinerend te gaan doen. Eigenlijk stelt dat vak helemaal niet zoveel voor, gewoon een kwestie van een beetje boren en wat plamuur. Dat kan een bouwvakker ook, alleen een tandarts verdient er meer geld mee. Bovendien heeft hij een neef die gespecialiseerd is in dit vakgebied. Die heeft hem verteld dat Nederlandse tandartsen werken met verouderde behandelmethoden.

We denken vaak dat argumenten helpen. Maar de strijd aangaan met een betweter werkt averechts. Het is vaak beter om je uit het gevecht terug te trekken. Zoals deze tandarts: “U hebt uw situatie goed bestudeerd. Helaas heb ik niet de mogelijkheden om u de speciale behandeling te geven die u nodig hebt. Daarvoor moet ik u toch naar een andere tandarts verwijzen. Misschien kan uw neef u beter helpen met uw probleem.” Die neef bestaat hoogstwaarschijnlijk niet. Maar dat is van later orde.

Betweters kom je overal tegen. Je hoort en ziet ze op het werk, in je woonbuurt en in de kerk. Op zomerse terrasjes en tijdens verjaardagen. Ze zijn nadrukkelijk aanwezig en geven op alle levensterreinen ongevraagd advies. Ze willen niet in de klas zitten, we willen er vóór staan. Af en toe oordoppen in en vooral proberen uit de strijd te blijven.

Maar soms heeft zelfs de meest irritante betweter natuurlijk ook wel eens gelijk…

(column die ik schreef voor het Nederlands Dagblad, 15 mei 2017)

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Betweter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s