De H is van Hilvarenbeek

Zicht op HilvarenbeekVandaag maar weer eens Nederland, hoewel: bijna België.

Een mooie rechte bosweg voert ons vanuit België naar Hilvarenbeek. Vanaf grote afstand zien we de 75 meter hoge toren van de Sint Petrusbanden kerk.

Deze toren lijkt veel op die van Asperen (bij Leerdam). Beide dorpen hebben een opmerkelijk grootse toren, als je het vergelijkt met de grootte van de dorpen. Asperen heeft ook al een lange geschiedenis, maar hoe zit dat bij Hilvarenbeek?

De Brabantse zandgrond was tot het einde van de 19e eeuw een arm gebied. Maar Hilvarenbeek had het geluk aan een belangrijke handelsroute (van Antwerpen naar Keulen) te liggen. Daardoor kwamen we ook wevers en leerbewerkers, hoeden- en klompenmakers, gareel- en zadelmakers, kuipers, touwslagers, wagenmakers, hoefsmeden, en stoelenmakers.  Kortom: een bedrijventerrein aan een internationale handelsroute. Alleen MacDonalds ontbrak nog.

De afgelopen decennia is Hilvarenbeek flink gegroeid. Een doolhof aan nieuwbouwwijken omcirkelt het oude dorpscentrum. De gemeente telt nu zo’n 16.000 inwoners.

Hilvarenbeek VrijthofHet centrum van het dorp (het Vrijthof) geldt als beschermd dorpsgezicht. Rond dit voor Noord-Brabant karakteristieke driehoekige plein staan monumentale huizen. Op het plein staat een zeer oude linde (350 jaar oud): de Gebodenlinde. Vanwege zijn leeftijd moet hij op Hilvarenbeek Vrijthof met Protestantse Kerkallerlei manieren ondersteund worden, anders valt de boom van ellende uit elkaar. Mocht hij dood gaan, er staat inmiddels een bijna honderd jaar oude linde klaar om de plaatselijke bomentroon te bestijgen.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “De H is van Hilvarenbeek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s